eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Matolcsy György: A döntő erőforrásokká a tehetség és kreativitás válnak

A zöld jegybankról, fenntarthatóságról, tudásról beszél a nemzeti bank elnöke egy interjúban.

Az Magyar nemzeti Bank tevékenységében - az infláció leszorításának veszélyeztetése nélkül – egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok - jelentette ki a jegybank elnöke. Matolcsy György a BC4LS.COM-nak adott interjút. (A BC4LS a MNB Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványa és a Neumann János Egyetem által létrehozott kutató és oktató központ).

Azt hangsúlyozta, hogy az MNB a világ vezető zöld jegybankjai közé tartozik. Kiemelte, hogy a a 21. század második évtizedére a jegybankok szerepe és felelőssége gyökeresen átalakult, ezek az intézmények már nem tehetik meg azt, hogy ne foglalkozzanak a karbonsemleges gazdasági modellre való átállás monetáris politikai aspektusaival.

Matolcsy György arról beszélt, hogy az emberiséget érő kihívások legfontosabb központi eleme a fenntarthatóság, az új jövőképeket már csak e fogalom köré érdemes szervezni. Szavai szerint a globális felmelegedés, a környezeti erőforrások kimerítése, a geopolitikai feszültségek vagy a gazdasági növekedés lassulásának kezeléséhez mindenképpen új alapok és megközelítések szükségesek.

Szavai szerint ez az új tudományos megközelítés az egyensúlyi növekedés elvére, valamint az életelvre épül, egyesíti a tudás különböző területeit és az emberi közösségek összekapcsolódását.

A jelenleg zajló átalakulás legfőbb forrása szellemi alapra épül: ez pedig a tudás. Ha a tudást átadjuk, az információvá, egységesítve pedig adattá válik. Azzal érvelt, hogy az anyagi javak használatukkal fogynak, ugyanakkor a tudás az első olyan gazdasági erőforrás, amelyik megosztásával, fogyasztásával nem csökken, hanem ellenkezőleg: exponenciálisan bővül. Ez rendkívül fontos fordulat, hiszen míg az anyagi javakra a szűkösség a jellemző, a tudás növekedése általános bőséget teremt. A döntő erőforrásokká pedig az ismeretek gyarapodását és átadását radikálisan gyorsító tehetség és kreativitás válnak - jelentette ki Matolcsy György.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×