eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Napelemek: megmarad az éves szaldó

Korlátozottan, de marad az éves szaldó a napelemeseknél, derült ki egy pénteki miniszteri bejelentésből.

2024-től is fenntartják az éves szaldót a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A tárcavezető úgy fogalmazott friss videójában, hogy a telepítésüktől számított tíz éven át élhetnek ezzel a napelemesek.

A videóban Lantos Csaba azt mondja: "van mód az éves elszámolás fenntartására minden már meglévő beruházás esetében, sőt azoknál is, akik igényüket mostanáig benyújtották, de a fejlesztést még nem valósították meg".

Itt pontos határidőt is említett: 2023. szeptember 7-én éjfélig kellett jelentkezni.

Ezeket a beruházásokat 2026. január 1-ig kell befejezni és onnantól számít majd a 10 év. Magyarán Magyarországon 2035. december 31-én szűnhet meg az utolsó éves szaldós napelemszerződés.

A miniszter a videóban elismeri, hogy az éves szaldó "előnyösebb, mert minden más megoldásnál több megtakarításhoz, alacsonyabb villanyszámlához segíti a családokat".

Akik most jelentkeznek, azokra viszont a bruttó elszámolás vonatkozik majd, amit "brüsszeli elvárásként" említett Lantos Csaba. Ez azt jelenti, hogy rájuk a havi szaldó sem vonatkozik. Tehát lesz az áramnak egy feltöltési ára (jelenleg 5 forint) és egy vételezési (amit a család elfogyaszt; ez jelenleg 37 és 71 forint). A kérdés tehát az, hogy ezen az elszámoláson módosítanak-e.

Erről nem szólt a bejelentés.

Lantos Csaba végül azt tette hozzá, hogy az Energiaügyi Minisztérium a "hazai napelemes bővülés folytatásában érdekelt". Azt is ígérte, hogy hamarosan bejelentik, hogy mikor szüntetik meg a betáplálási stopot, de szavai szerint ennek feloldását fokozatosan teszik majd meg.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×