eur:
390.74
usd:
366.09
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Napelemek: megmarad az éves szaldó

Korlátozottan, de marad az éves szaldó a napelemeseknél, derült ki egy pénteki miniszteri bejelentésből.

2024-től is fenntartják az éves szaldót a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A tárcavezető úgy fogalmazott friss videójában, hogy a telepítésüktől számított tíz éven át élhetnek ezzel a napelemesek.

A videóban Lantos Csaba azt mondja: "van mód az éves elszámolás fenntartására minden már meglévő beruházás esetében, sőt azoknál is, akik igényüket mostanáig benyújtották, de a fejlesztést még nem valósították meg".

Itt pontos határidőt is említett: 2023. szeptember 7-én éjfélig kellett jelentkezni.

Ezeket a beruházásokat 2026. január 1-ig kell befejezni és onnantól számít majd a 10 év. Magyarán Magyarországon 2035. december 31-én szűnhet meg az utolsó éves szaldós napelemszerződés.

A miniszter a videóban elismeri, hogy az éves szaldó "előnyösebb, mert minden más megoldásnál több megtakarításhoz, alacsonyabb villanyszámlához segíti a családokat".

Akik most jelentkeznek, azokra viszont a bruttó elszámolás vonatkozik majd, amit "brüsszeli elvárásként" említett Lantos Csaba. Ez azt jelenti, hogy rájuk a havi szaldó sem vonatkozik. Tehát lesz az áramnak egy feltöltési ára (jelenleg 5 forint) és egy vételezési (amit a család elfogyaszt; ez jelenleg 37 és 71 forint). A kérdés tehát az, hogy ezen az elszámoláson módosítanak-e.

Erről nem szólt a bejelentés.

Lantos Csaba végül azt tette hozzá, hogy az Energiaügyi Minisztérium a "hazai napelemes bővülés folytatásában érdekelt". Azt is ígérte, hogy hamarosan bejelentik, hogy mikor szüntetik meg a betáplálási stopot, de szavai szerint ennek feloldását fokozatosan teszik majd meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×