eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Napelemes egyeztetés: a rossz hír is jobb, mint a bizonytalanság

A minisztérium megerősítette a szándékát, hogy a már meglévő napelemes rendszereknél maradjon az éves szaldóelszámolás – mondta a zárt ajtók mögött folytatott szakmei egyeztetés lényegéről Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

Zárt ajtók mögött egyeztetett szerdán az Energiaügyi Minisztérium államtitkára és két napelemes szövetség vezetője az éves elszámolás fenntartásáról. Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta, a zárt ajtós szakmai egyeztetésen a fő téma a már meglévő napelemes rendszerek elszámolása volt.

Jó ideje napirenden van az éves szaldóelszámolás megszüntetése, és Lantos Csaba energiaügyi miniszter alig másfél hete be is jelentette, hogy január elsejétől át kell térniük a felhasználóknak. Kedden aztán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy Facebook-posztban arra kérte a tárcavezető, hogy fontolja meg a döntését, mert szerinte "nem fair", hogy az energiaválság idején ilyen lépésre szánja el magát a kormány.

"A fő alapelvekben egyetértettünk, a minisztérium megerősítette a szándékát, hogy a már meglévő napelemes rendszereknél maradjon az éves szaldóelszámolás. Biztosítottak minket azzal kapcsolatban, hogy felveszik a kapcsolatot a energiahivatallal, és

megpróbálnak olyan intézkedést hozni hivatalosan is, amely megerősíti a meglévő rendszerek éves szaldóelszámolásban maradásának a lehetőségét"

– ismertette a fejleményeket Szilágyi László.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke kiemelte, az elmúlt időszakban felbolydult a szakma, mert "a legrosszabb mindig a bizonytalanság, még egy rossz hír is jobb, mert azzal lehet tervezni és számolni, ez a bizonytalanság nem tesz jót sem a napelemes szakmának, sem a jövőbeli telepítőknek". A cégek már az is sújtotta, hogy tavaly október óta nem lehet olyan új napelemes rendszert építeni, amely áramot táplál vissza a hálózatba, így bezuhant a megrendelések száma, az elmúlt félévben a kivitelező cégek a korábbi megrendeléseket fejezték be, de ezek a munkák ki is futottak. Mint fogalmazott, a szektor cégei csak a saját célú erőművek, a kisvállalatok, ipari egységek öntermelésre épített beruházásaival tudtak érdemben új megbízásokat kapni. "Nagyon bízunk abban, hogy jó szabályozási környezetben töretlenül fog tudni fejlődni a napelemes piac" – mondta az elnök.

A napelemes szervezeteknek kiemelt kérése volt, hogy ne csak egy rendkívüli találkozó legyen, hanem szakmai egyeztetéssorozat kezdődjön, amire ígéretet is kaptak. Azt külön is kérték, hogy ha elkészülnek a december 31. után kiépülő új rendszerekre érvényes bruttó elszámolás tervei, annak a véleményezésébe is vonják be őket, illetve fogadják meg a javaslataikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×