eur:
389.13
usd:
363.06
bux:
68036.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Aerial view of the north side of the airfield and aircraft ramp at the Taszar Air Base in southern Hungary.
Nyitókép: USAF

Vége lehet a repülésnek - kiderült, ki vette meg a taszári repülőteret

Az ázsiai tulajdonos vélhetően ipari célokra hasznosítja majd az egykori katonai repülőtér területét.

A taszári légibázis az MH Kapos Bázisrepülőtér néven működött katonai légibázisként egészen 2005-ig, amikor is a honvédség gazdasági megfontolásokból teljesen bezárta a repteret. A terület egy részét még 2009-ben adták el a KaposBusznak, a többi részén viszont csak az idő vasfoga dolgozhatott. Egészen 2023-ig, amikor is sikerült új tulajdonost találni az ingatlannak – írja az mfor.hu.

A kormány még 2021 novemberében egy kormányhatározattal jelölte ki a terület vevőjének a friss alapítású SGF Silu Global Fund Holding Zrt.-t, amely cégnek a feladata lett volna, hogy kereskedelmi repülőteret csináljon a légibázisból. Az üzlet nem jött létre, ezért idén elektronikus árverésen találtak vevőt az ingatlanra. 2,6 milliárd forintról indult a licitálás, a nyertes ajánlat pedig ennél jóval magasabb lett: 3,6 milliárd forintot kínáltak az egykori légibázisért a március 31-én lezárult árverésen.

Az új tulajdonost június 20-án jegyezték be az ingatlan tulajdoni lapjára: a budapesti székhelyű Billion Up Kft. vette meg a taszári repteret. A társaság alapítója és mai napig tulajdonosa a hongkongi székhelyű, 1991-es alapítású, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Billion Up Development Limited.

A társaságot 2020. december 22-én alapították, a cégbíróság pedig egy hónappal később, 2021. január 21-én jegyezte be 17 millió forintos törzstőkével. Eddig egy forint árbevétel sem folyt be a cég kasszájába, tavaly közel 14 milliós veszteséggel zárt. Mérlegfőösszege sem haladja meg a 100 millió forintot.

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a Billion Up Kft. hongkongi tulajdonosának, a Billion Up Development Limitednek ugyanaz a Hsieh Yi-Chen az ügyvezetője, mint a Pápai Húsüzemet 2016-ban megvásárló Famous Yield Enterprises Limitednek. A két cég székhelye ugyanannak a hongkongi irodaháznak a 11. emeletén található. Emellett több társaságot is képvisel, amelyeknek

a tulajdonosa a magyar állampolgársággal is rendelkező Frank Liu nevű tajvani milliárdos, így vélhetően ő állhat a taszári ügylet mögött is.

A területen végül várhatóan nem kereskedelmi repülőtér lesz, hanem ipari célokra használják majd fel a repülőtérnek otthont adó ingatlant.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×