eur:
394.34
usd:
370.28
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Concept for car insurance and financial.
Nyitókép: boonchai wedmakawand/Getty Images

Egy fontos szolgáltatásról mondanak le a magyar autósok

Már csak a hazai utakon futó járművel ötöde rendelkezik casco biztosítással.

Az MNB friss adatai szerint 2023 második negyedévében 1 016 925 casco szerződést kezeltek, ami 1,2 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége

A casco biztosítás átlagos éves díja elérte a 161 ezer forintot, ami 22 százalékos emelést jelent a tavalyi 133 500 forintos értékhez képest. Az alkuszok adatai szerint a forgalomban lévő járműveknek csak az ötöde rendelkezik ilyen biztosítással.

Ha kár éri az autót, azért átlagosan 650 ezret fizet a casco, ami azt jelenti, hogy a kár megtérítése négyévnyi casco díjának felel meg. Fiatal autóknál 800 ezer forint is lehet a kárösszeg, de egyre gyakoribbak a többmilliós térítések is.

A közlemény a visszaesést azzal magyarázza, hogy a hazai autók átlagéletkora elérte a 15,5 évet, és a kisebb értékű, idős autókra már nem éri meg megkötni a cascót. A heves időjárás azonban kedvez a biztosítóknak, a viharosabb időszakok emelkedő szerződésszámokat hoznak.

A szövetség elnöke szerint a díjemelés nem tér el az infláció mértékétől, valamint az autókhoz szükséges alkatrészek és a szervizekben használt rezsi is folyamatosan emelkedett, így indokolt volt.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×