eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Getty Images/ shutterjack

A magyar vadhús 90 százaléka külföldre megy, egyértelmű, hogy melyik ország a legnagyobb piac

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik piacelemző tanulmányából az derül ki, hogy a hazai feldolgozókból kikerülő mintegy 3800 tonna feldolgozott vadhúsnak a közel 90 százaléka az külföldre kerül, miközben a magyar fogyasztók viszont csak elvétve találkoznak vadhússal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészített egy a magyar vadhús piaccal foglalkozó kiadványt, amelyből az derül ki, hogy Magyarország az európai vadgazdálkodás és vadfeldolgozás egyik vezető szereplője, a hazai vadhús fogyasztás azonban ennek ellenére döbbenetesen kis mértékű.

“A magyar vadhús piaci lehetőségei és a vadhúsfogyasztási szokások Magyarországon” című piacelemző tanulmány szerint a vadászatra jogosultak 2021-ben az öt legfontosabb nagyvadunkat tekintve közel 11 ezer tonna lőtt vadat adtak el a feldolgozóknak, ebből körülbelül 3800 tonna hústermék készült hazánkban.

A magyar vadhús keresett termék az európai piacon. Az összes feldolgozott vadhús mennyiségnek akár 90 százalékát – mintegy 3 500 tonnát – exportáljuk.

A legfontosabb felvevőpiacunk Németország, ide kerül a magyar vadhús 48 százaléka,

de Olaszországba is jelentős mennyiséget exportálunk. Bár a Covid-járvány megtépázta a vadhúspiacot is, a lezárások megszűnésével azonban újra nőtt a kereslet.

A kamarai tanulmány azt is megemlíti, hogy a vadhús hazai fogyasztása továbbra is nagyon alacsony szinten van. Az átlag magyar mindössze 10 dekagramm vadhúst fogyaszt el évente, ami a 2010-es 20 dekagrammos szinthez képest is jelentős visszaesést jelent.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×