eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

GM: legalább 15 százalékkal olcsóbban kell akciózni az üzleteknek

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GM) közleményében azt írja, hogy a bolthálózatok mára már egymásra licitálva jelentik be a kedvezményeket.

A kötelező akciózás így egyaránt hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az infláció csökkentéséhez, valamint a családok megvédéshez - hangoztatja a minisztérium. A GM azt állítja, hogy az infláció a kormányzat korábbi intézkedéseinek köszönhetően már az idén januárban tetőzött, májusban pedig látható módon csökkent. A tárca azt várja, hogy jniusban 20 százalék alá mérséklődhet a pénzromlás.

Mint írják, az újabb kormányzati intézkedéseknek köszönhetően ez a tendencia tovább fog erősödni és minden esély megvan arra, hogy már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenjen az infláció.

Gazdaságfejlesztési Minisztérium ezzel indokolja, hogy a Kormány augusztus elsejétől kivezethesse az élelmiszer-ársapkákat. Ezzel párhuzamosan a Kormány az árverseny további fokozása érdekében arról is határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő - az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított -

legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében.

A Kormány arról is döntött, hogy azok a kiskereskedelmi üzletek, amelyekre a kötelező akciózási szabályok kiterjednek, az élelmiszer-árstop kivezetését követően, a korábbi 8 árstopos termékfajta közül két termékfajta vonatkozásában valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani. Mindemellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstoppos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár.

Az intézkedés így amellett, hogy továbbra is kedvező áron teszi elérhetővé az alapvető élelmiszereket, 2023 augusztusától jelentősen kibővíti a jelenlegi 20 termékből álló akciós árú termékkosarat, amely a kötelező akciónak köszönhetően rendelkezésre áll a vásárlók számára az üzletekben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×