eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay

GM: legalább 15 százalékkal olcsóbban kell akciózni az üzleteknek

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GM) közleményében azt írja, hogy a bolthálózatok mára már egymásra licitálva jelentik be a kedvezményeket.

A kötelező akciózás így egyaránt hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az infláció csökkentéséhez, valamint a családok megvédéshez - hangoztatja a minisztérium. A GM azt állítja, hogy az infláció a kormányzat korábbi intézkedéseinek köszönhetően már az idén januárban tetőzött, májusban pedig látható módon csökkent. A tárca azt várja, hogy jniusban 20 százalék alá mérséklődhet a pénzromlás.

Mint írják, az újabb kormányzati intézkedéseknek köszönhetően ez a tendencia tovább fog erősödni és minden esély megvan arra, hogy már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenjen az infláció.

Gazdaságfejlesztési Minisztérium ezzel indokolja, hogy a Kormány augusztus elsejétől kivezethesse az élelmiszer-ársapkákat. Ezzel párhuzamosan a Kormány az árverseny további fokozása érdekében arról is határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő - az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított -

legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében.

A Kormány arról is döntött, hogy azok a kiskereskedelmi üzletek, amelyekre a kötelező akciózási szabályok kiterjednek, az élelmiszer-árstop kivezetését követően, a korábbi 8 árstopos termékfajta közül két termékfajta vonatkozásában valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani. Mindemellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstoppos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár.

Az intézkedés így amellett, hogy továbbra is kedvező áron teszi elérhetővé az alapvető élelmiszereket, 2023 augusztusától jelentősen kibővíti a jelenlegi 20 termékből álló akciós árú termékkosarat, amely a kötelező akciónak köszönhetően rendelkezésre áll a vásárlók számára az üzletekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×