eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Shopping cart, close up
Nyitókép: Getty Images/Kinga Krzeminska

MNB: év végére érdemben 10 százalék alá csökkenhet az infláció

Magyarországon és globálisan is inflációt csökkentő folyamatok indultak el. Itthon áprilisban már megindult az élelmiszerárak csökkenése, év végére pedig már 10 százalék alá kerülhet a fogyasztói árindex – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentésének bemutatásán.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs jelentésének a bemutatásán a jegybank közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának igazgatója, Balatoni András kiemelte, hogy Magyarországon is mérséklődik a fogyasztói árindex.

"Elég határozottan tudjuk azt állítani, hogy érdemben 10 százalák alá csökkenhet az infláció az idei év végére"

– mondta az MNB igazgatója, és azt is elmondta, hogy a dezinfláció a legfőbb tényező a gazdaság növekedése szempontjából.

A jegybank várakozásai szerint pedig idén Magyarországon növekedni fog a gazdaság. "Az idei évben a a gazdasági növekedés pozitív tartományba fog maradni, még akkor is, ha nem lesz nagyon jelentős. Mi úgy látjuk, hogy 2023-ban 0 és 1,5 százalék között lehet" – tette hozzá Balatoni András.

A jegybanki vezető hangsúlyozta, hogy az inflációs fordulat alapja itthon és globálisan is az energia és a szállítási költségek mérséklődése. Magyarországon különösen magas volt az élelmiszerárak emelkedése. Mostanra azonban ezen a területen fordulat történt.

"Mind a KSH, mind pedig a mi saját online élelmiszer-árfelírásunk azt mutatja, hogy az élelmiszerárak áprilistól kezdve folyamatosan csökkennek Magyarországon"

- mondta el a jegybanki igazgató.

A jegybanki prognózis főbb elemeit már kedden ismertette az MNB. A 2023-as inflációs előrejelzés középértékét 0,25 százalékponttal megemelte 17,5 százalékra. A jövő évit pedig fél százalékponttal 4,5 százalékra növelte. Az idei 0 és 1,5 százalékos GDP várakozás mellett jövőre 3,5 százalékos, illetve 4,5 százalékos növekedéssel számol Magyarországon a jegybank.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×