eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
2017. május 29-én készült kép a British Airways (BA) brit légitársaság utasszállító gépeiről a londoni Heathrow repülőtéren. 2019. szeptember 9-én negyvennyolc órás sztrájkot indítottak a British Airways pilótái bérköveteléseik nyomatékosítására.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Most jön csak az igazi reptérkáosz Londonban: minden héten sztrájk!

Majdnem minden hétvégén munkabeszüntetést terveznek a Heathrow reptér biztonságáért felelő dolgozók.

Több mint kétezren választották a sztrájkot: júniustól augusztusig összesen 31 napon bénítja majd meg a tervek szerint munkabeszüntetés a Heathrow életét - írja a The Guardian.

Az eddigi sztrájkok a British Airways által használt 5-ös terminálra összpontosítottak.

Most olyan légitársaságok, mint a Virgin Atlantic, az Emirates, a Qatar, a United, az American és a Delta is érintettek lehetnek, mivel a 3. terminálon dolgozó alkalmazottak is megszavazták, hogy csatlakoznak a sztrájkhoz.

A Heathrow az elmúlt hetekben - többek között a húsvéti és a májusi iskolai szünidő alatt - már átvészelt hasonló sztrájkokat, akkor ezek az utasok számára jelentős fennakadások nélkül zajlottak.

A bérvita eszkalálódása és nyár, hosszú időtartama azonban komolyabb próbatétel lehet.

A biztonsági személyzet már elutasított egy 10,1 százalékos béremelési ajánlatot, a nevükben eljáró Unite szakszervezet pedig kiemelte, hogy 2017 óta reálértéken 24 százalékkal csökkentek a bérek.

A reptér szóvivője szerint az utasok nyugodtak maradhatnak, mert mindent meg fognak tenni, hogy rájuk ne hasson a tervezett sztrájk, mellyel kapcsolatosan úgy nyilatkoztak: a Unite már korábban is megkísérelte megbénítani a repteret a legforgalmasabb napokon, de az ő munkájuk az, hogy ezt ne engedjék.

A munkabeszüntetések június 24-én indulnak, a tervezettnél korábban. A légitársaságok attól is tartanak, hogy a francia légi forgalmi irányítás ismételt sztrájkjai a nyár folyamán további zavart okozhatnak, és számos brit nemzetközi járat kénytelen lesz kerülőutat tenni a francia légtérben.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×