eur:
389
usd:
360.9
bux:
68704.11
2024. május 7. kedd Gizella
Accountant or banker calculate the cash bill.
Nyitókép: Getty Images/seksan Mongkhonkhamsao

Fordulat a magyar fizetési mérlegben

Az áruegyenleggel együtt márciusban aktívummal zárt.

Márciusban az előző havinál 606 millió euróval kedvezőbb egyenleggel, 446 millió euró aktívummal zárt a folyó fizetési mérleg.

A fordulatban szerepe volt az árumérleg 414 millió eurós javulásának, amely az exportbevételek 1,250 milliárd és az importkifizetések 836 millió eurós emelkedésével 231 millió euró aktívumba fordult a februári 183 millió deficittel szemben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett legfrissebb előzetes adataiból.

A reálgazdasági folyamatok másik összetevője, a szolgáltatások külkereskedelmének egyenlege a fordulat szempontjából semleges maradt, 738 millió euró többlettel zárt, ami alig különbözött a februári 743 millió eurótól.

A jövedelmek csökkenő nettó kiáramlása segítette a folyó mérleg egyenlegében bekövetkezett fordulatot: az elsődleges jövedelmek kivonása 138 millió euróval 371 millió euróra, a másodlagos jövedelmek nettó kiáramlása 60 millió euróval 152 millió euróra csökkent.

A tőkemérleg többlete a februári 168 millió euróról 115 millió euróra csökkent, a zsugorodás fele, 26 millió euró az Európai Unióból érkezett tőkeátutalások csökkenésével magyarázható, amely így 112 millió euróra rúgott márciusban.

Az ország külső pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzőjeként a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegeként számolt úgynevezett finanszírozási képesség a külfölddel szemben a februári alig 8 millió euróval szemben márciusban 561 millió eurót tett ki.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×