eur:
390.78
usd:
365.46
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Kiskereskedelmi forgalom: nem kizárólag az infláció miatt óriási a visszaesés

Márciusban 13,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Tóth Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa szerint a drasztikus visszaesés mögött nem csak a magas infláció áll.

Tóth Gergely a KSH által pénteken ismertetett adat nyomán emlékeztetett: múlt év februárjában, nem sokkal az országgyűlési választások előtt kapott szja-visszatérítést a lakosság jelentős része, nagyságrendileg 5-600 milliárd forint értékben, aminek az első költési periódusa 2022 márciusára eset, emiatt aztán igen magas a bázis. Vagyis egy egyedi bázishatás is közrejátszott, hogy márciusban drasztikus mértékben, 13,1 százalékkal csökkent – éves alapon – az üzletek forgalma.

„Tavaly ilyenkor kezdték el költeni ezt a nagyon sok pénzt, idén pedig igencsak visszafogott a fogyasztás, részint az infláció miatt is” – magyarázta a szakértő.

Az NKE tudományos munkatársa kiemelte,

ha a lakosság fogyasztási hajlandósága csökken, az a termékek iránti keresletben is megnyilvánul, majd spirálként gyűrűzik végig az egész ellátási láncon, illetve a teljes gazdaságon.

Megjegyezte: a nagyon magasnak és tartósnak bizonyuló infláció pedig jelentősen visszavetette nemhogy a hajlandóságot, hanem egyáltalán a fogyasztási képességet, hiszen sokan már a megtakarításaikat is felélték.

"Ha kevesebbet vesz a lakosság, csökken a vállalatok beruházási hajlandósága, kevesebb lesz a megrendelés, lassul a gyártás, és elbocsátásokat generálhat. Mindez pedig negatívan hat az egész gazdaságra" – magyarázta a szakértő, hozzátéve: ez a folyamat megmutatkozik már a növekedési számokban, van olyan előrejelzés, ami egyenesen recessziót jósol az egész évre vonatkozóan. „Ez az egyik lába annak, hogy a gazdaság gyengén muzsikál” – értékelt.

Szintén kiugró adat, hogy az üzemanyagtöltő állomások forgalma 29,3 százalékkal esett vissza. Erre magyarázatul Tóth Gergely kifejtette: a hatósági ár decemberi kivezetéséig a lakosság – és sokáig a vállalati szektor is – a piacinál jóval alacsonyabb, virtuális áron juthatott üzemanyaghoz, majd szembejött a valóság, és 480 forintról hirtelen 600-650 forint környékére ugrottak a költségek, amihez alkalmazkodott is a lakosság, drasztikusan visszavéve a fogyasztását.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa szerint a volumencsökkenés a következő hónapokban is érzékenyen fogja érinteni a kiskereskedelmi adatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×