eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Leopard 2 A7 német harckocsi. Forrás:Twitter/CJP - Forgotten One Music
Nyitókép: Forrás:Twitter/CJP - Forgotten One Music

Magyarország még Ukrajnánál is több fegyvert kapott Németországtól

Ráadásul elég nagy a különbség a két érték között.

A német kormány az idei év első három hónapjában valamivel kevesebb fegyverexportot hagyott jóvá, mint az előző év azonos időszakában írja a portfolio.hu a berlini Taggeschau cikke nyomán. Az előzetes adatok szerint a januártól márciusig engedélyezett szállítások értéke összesen 2,4 milliárd euró volt, az összes kiviteli engedély felét az orosz-ukrán háborúban használandó fegyverekre adták ki. A 2022-es év első negyedévében, amely nagy rész még a háború előtti időszakot fedi le, az érték 2,88 milliárd euró volt.

Ukrajna állítólag több mint 497 millió euró értékben kapott engedélyeket az orosz agresszió elleni védelemre.

Ennél csak Magyarország esetében volt magasabb az érték,

mintegy 765 millió euró (290 milliárd forint).

A minisztérium szerint az EU- és NATO-partnernek jóváhagyott szállítások elsősorban lőszerekre vonatkoztak. A gazdasági minisztérium hangsúlyozta, hogy a jóváhagyások összértékének csaknem 90 százaléka a közeli partnerországokat érintette - ebbe nemcsak az EU- és NATO-országok tartoznak bele, hanem a velük egyenrangú államok is, mint például Japán vagy Svájc, valamint a harmadik országok, Ukrajna és Dél-Korea.

Tavaly a német hatóságok összesen mintegy 8,36 milliárd euró értékben adtak ki engedélyeket fegyverexportra. Ez volt a második legmagasabb összeg a szövetségi köztársaság történetében, a 2021-es 9,35 milliárd euró után.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×