eur:
367.86
usd:
342.24
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Energy Crisis. Gasoline Shortage. Gas And Oil Concept. Young Adult Man Trying To Refuel Car And Opening Metal Canister At The Local Petrol Station. Real Life, Real People, Ambient Light
Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

Most akkor mi lesz 2035 után az európai autókkal?

A kinai autógyártók rárepülnek a belső égésű motorok piacára – véli Szécsényi Gábor, Az Autó című szaklap főszerkesztője. Európában az e-üzemanyag és a bioüzemanyag lehet az alternatíva.

"Egy kínai autógyárnak az Európai Unió piaca nem olyan nagyon nagy falat. Nekik megéri a belső égésű autókat fejleszteni, hiszen Ázsiában és otthon is van belső égésű piacuk bőven" – mondta el az InfoRádióban Szécsényi Gábor, Az Autó című szaklap főszerkesztője. Vagyis ha ügyesen lépnek – most minden jel erre mutat –, és az európai piacközpontú márkák visszavonulnak a belső égésű motorok fejlesztéséből, akkor a következő 10-12 évben – amíg nem tiltják a belső égésű autók forgalomba helyezését Európában – a kínaiak rá fognak repülni a belső égésű autók piacára, mert van modelljük, darabszámuk és technológiájuk hozzá.

Az eredeti tervezet szerint 2035 után már csak klímasemleges üzemanyagokkal működő autókat lehetett volna forgalomba helyezni az Európai Unióban, de a szabályozás most annyit enyhült, hogy

az e-üzemanyagokkal hajtott autókat is forgalomba lehet majd helyezni.

A szakértő elmondta, hogy az e-üzemanyag úgy ég el, mint a benzin, tehát nem kell hozzá átalakítani az autót. Ebből adódóan komoly technológiai módosítások nélkül használhatók.

Szécsényi Gábor elmondta: a klímasemleges üzemanyag gyakorlatilag műbenzin, tehát nem kőolajból állítják elő. A technológiák különböznek, több próbaüzem is van. Néhány 100 litereket képesek naponta előállítani, tehát még nem nagymértékű a gyártás. A finomítók a levegőből próbálják kifogni a szén-dioxidot, tehát szennyezést kötnek meg. Ha nem a levegőből, akkor ipari termelésből származó szén-dioxidot használnak fel.

Az előállításhoz szükséges hidrogént megújuló energiával teremtik elő hozzá. A lényeg, hogy úgy készüljön a benzin, hogy az elégetése során a környezetbe kerülő szén-dioxid és szén alapú szennyezés kevesebb legyen, vagy legfeljebb annyi, mint amennyit megkötünk, vagy felhasználnunk az elkészítés során – magyarázta.

Az olasz autóipar a bioüzemanyagokat támogatja, mert azt szeretné, hogy a növényi alapanyagokból készített üzemanyagok is beletartozzanak ebbe a körbe 2035 után.

"Úgy tudom, hogy egyelőre nem jártak sikerrel, de azt is tudom, hogy nem adták föl, még harcolnak. Ha mindent sikerül keresztülvinni, akkor a németek irányából az e-üzemanyagok, az olaszok irányából pedig a bioüzemanyagok lehetnek kivételek 2035 után" – jelentette ki Szécsényi Gábor, Az Autó című szaklap főszerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×