eur:
392.49
usd:
365.87
bux:
66795.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Átrendeződés az akkumulátorgyártásban: a világ második legnagyobb lítiumlelőhelyére bukkantak

Ráadásul olyan országban, ahol korábban nem találtak még sehol lítiumot.

"Először fedeztek fel lítiumlelőhelyet Iránban, az ország nyugati részén fekvő hegyvidéki tartományban, Hamedanban" – idézte Mohammad Hadi Ahmadit, az iráni ipari, bányászati és kereskedelmi minisztérium egyik tisztviselőjét az iráni állami televízió szombaton.

A fehér aranynak is nevezett anyagból becslésük szerint 8,5 millió tonnányit lehet kitermelni a lelőhgelyen. Ha ez így van, akkor Chile után Iránban található a világ második legnagyobb lítiumlelőhelye. Az elektromos autók gyártásában kulcsfontosságú lítiumból Chilében 9,2 millió tonnányi található – írja a CNBC.

Nemcsak az elektromos autók akkumulátoraiban, hanem a mobiltelefonokban található akkumulátorokban is kulcsfontosságú szerepe van az alkálifémnek. Ára az utóbbi években az elektromos járművel iránt növekvő kereslet, a globális ellátási lánc problémái és az infláció miatt az egekbe szökött, de a közelmúltban csökkent az elektromosautó-eladások visszaesése és a lassuló kínai gazdaság miatt.

A lítiumkincs mentőövet jelenthet az ország gazdaságának szempontjából:

a több éve tartó nemzetközi szankciók súlya és a február végén a dollárral szembeni mélypontját elérő nemzeti valutája miatt Iránnak nagy hasznára válna, ha ilyen értékes nyersanyagokat exportálhatna – bár kereskedelmi partnerei valószínűleg korlátozottak lennének a szankciók miatt.

Teheránt azzal vádolják, hogy fegyverekkel látja el Oroszországot, amelyeket az ukrajnai háborúban használnak. Az iráni kormány mindezen túl közel hat hónapja erőszakosan lép fel a nők jogai és a kormányellenes tüntetők ellen, így a szankciók nem kerülik el. Az ország a világ egyik legnagyobb olaj- és gáztermelője is, de a szankciók miatt nem tud széles körben exportálni.

A globális lítiumpiacot tekintve a világ ismert készleteinek ilyen mértékű bővülése tovább nyomhatja a fém árát, attól függően, hogy Irán mennyire képes exportálni.

A Goldman Sachs elemzői szerint

a lítium mellett a kobalt és a nikkel árának csökkenésére számít:

várakozásai szerint a következő két évben a lítium kínálata jelentős, 34 százalékos növekedést mutat éves szinten, élén Ausztráliával és Kínával, amelyek a világ legnagyobb készletei közé tartoznak a fémből.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×