eur:
394.04
usd:
369.56
bux:
65660.95
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Nyugdíjemelés után: itt vannak a legfrissebb adatok

A januári emelés után az átlagos öregségi nyugdíj meghaladja a 208 ezer forintot.

Friss adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban részesülőkről. Az adatsor szerint öregségi nyugdíjat 1,99 millió fő kap, akiknek az ellátása 208 168 forint havonta. A mediánnyugdíj alacsonyabb, 184 725 forint – írja a Pénzcentrum.

Az utolsó ismert hivatalos adat arról, átlagosan mennyi pénzből gazdálkodnak havonta a magyar nyugdíjasok, 2022. januári volt. Eszerint az átlagos havi ellátás összege 164 102 forint volt. Most érkezett friss adat a KSH-tól arról, mekkora a magyar öregségi nyugdíjasok járandósága: a 2023. januári adat alapján 208 168 forint, vagyis 26,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban összesen 2,43 millióan részesültek, ebből 1,99 millió öregségi nyugdíjas volt 2023 januárjában. Életkoron alapuló ellátásokban 33,2 ezer fő részesült, megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban 253,7 ezer fő, özvegyi és szülői nyugdíjban 46,8 ezer fő, árvaellátásban pedig 56,6 ezren.

Az új adatsor felépítéséből arra lehet következtetni, hogy ezentúl havonta közöl majd statisztikákat a KSH a Magyar Államkincstár adatai alapján a magyar nyugdíjak és egyéb ellátások alakulásáról.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×