eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Már egy dél-alföldi város is az akkumulátor-iparág célkeresztjében

Kistelekre egy olyan beruházó érkezhet, ami a Mercedesnek és a BMW-nek gyárt akkumulátor alkatrészeket.

„Az életben sajnos van olyan, hogy gyorsan kell dönteni, és az a probléma, hogy most a testületnek nincs több ideje erre” – így indokolta Kistelek fideszes polgármestere, amikor januárban szinte vita nélkül döntött a település képviselő-testülete egy 500 milliárd forintos projektről.

A 24.hu cikke szerint a testületi ülésen készült jegyzőkönyvből kiderül, hogy a képviselők szinte vakon döntöttek a projektről: nem tudták, hogy pontosan ki a beruházó, hogy mit is fog csinálni, sőt, még azt sem, hogy jelent-e majd környezeti terhelést a településnek, ami mindössze másfél–két kilométerre van a tervezett beruházás helyszínétől – idézi a hvg.hu.

A Csongrád-Csanád vármegyei városban akkumulátorgyár építésének befogadásáról döntöttek januárban, amikor a polgármestert azzal bízták meg, hogy 1500 forintos négyzetméteráron kössön megállapodást a település mellet lévő 12 hektáros föld eladásáról. Mindez pont abban az időszakban történt, amikor a téma ismét előkerült országos szinten, miután a korábban fideszes fellegvárnak számító Debrecen élesen kikelt a kínai CATL beruházása ellen.

A kisteleki képviselő-testületi ülésen annyi derült ki, hogy a helyi ipari park az akkumulátoriparág célkeresztjébe kerülhetett. A polgármester azt elárulta a képviselőknek, hogy korábban egy miskolci vállalkozással, az Európa-Center-Miskolc Kft.-vel is tárgyalt a területről, azt pedig nem titkoltak, hogy ez a cég egy „kínai–koreai befektetőnek” keres megfelelő helyet. A befektetőnek pedig olyan terület kell, ahol ki lehet elégíteni egy majdani gyár meglehetősen magas víz- és energiaigényét.

Nagy Sándor a 24.hu-nak meg is erősítette, hogy valóban egy akkumulátoripari fejlesztés terveivel keresték meg. A 12 hektáros területet régóta próbálják már eladni, viszont eddig soha nem sikerült, így szerinte fontos, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, hiszen – érvelése szerint – egy ilyen beruházás az általa befizetett adókkal, valamint a megteremtett munkahelyekkel „rendbe tenné a várost”.

A polgármester a lap kérdésére azt is hozzátette, hogy a „kínai–koreai befektető” cége a Mercedes és a BMW beszállítója, a két német márkának készít akkumulátor-részegységeket. Az is kiderült, hogy a képviselő-testület 8:1 arányban fogadta el a javaslatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×