eur:
388.97
usd:
362.03
bux:
67965.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Justin Paget/Getty Images

Januárban is a magyar áram- és gáztarifák voltak a legalacsonyabbak az unióban

Az egyes fővárosok tarifái között hatalmas a különbség.

A finnországi VaasaETT adatai alapján az év első hónapjában tovább csökkent a különbség a magyarországi és az európai lakossági áram- és gázárak között. A különbség csökkenését az okozza, hogy miután a hazai tarifák fixek, a földrész más országaiban többé-kevésbé követik a piaci árakat, amelyek az elmúlt időszakban csökkentek.

A VaasaETT a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint az Energie-Contor Austria megbízásából havonta készít felmérést a vizsgálatba bevont országok energiahatóságaitól és elosztótársaságaitól kapott adatok alapján.

A fővárosok tarifái között így is hatalmas a különbség:

az uniós összehasonlításban a legkedvezőbb helyen álló Budapest 9 eurócentes áránál csak a nem uniós Kijevé volt alacsonyabb, 4 eurócent.

Az uniós és az európai átlag a hazainak több mint a háromszorosa, de már az uniós lista negyedik legjobb helyén álló Zágrábban is a budapesti tarifa másfélszeresét számlázzák ki, a legdrágábban vásárló rómaiaknak pedig több mint a hétszeresét, kilowattóránként 63,73 eurócentet – ismertette a lap.

Budapest után Belgrádban, Podgoricában, Vallettában és Zágrábban a legalacsonyabb a vizsgált egységár, míg

a rómaiak után a berlinieknek, a koppenhágaiaknak és a dubliniaknak kell a legjobban odafigyelniük arra, mennyi áramot használnak.

A VaasaETT kilenc olyan fővárost sorol fel, amelyekben a bruttó lakossági ár csökkent, ebből hét városban az áram piaci árának esése miatt. Ugyanakkor tíz főváros háztartásai még mindig drágulással szembesültek, részben a helyi energiaár, részben az elosztási díj növekedése, egy helyen pedig az ideiglenes áfacsökkentés megszüntetése miatt.

A VaasaETT leszögezi: az átlagos tarifák harmadik hónapja tartó esése ellenére az idén januári lakossági villamosenergia-díjak továbbra is számottevően magasabbak, mint egy éve, sőt, Belgrádban, Bernben, Pozsonyban, Nicosiában, Vilniusban és Varsóban új csúcsra értek.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×