eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Megjött a friss GDP-adat

Magyarország bruttó hazai terméke 2022 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. 2022-ben a GDP volumene 4,6 százalékkal növekedett.

A növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten.

A növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte,

de a Portfolio elemzése szerint az is hozzájárul a visszaeséshez, hogy az energiaválság jelentős mennyiségű jövedelmet szív ki az országból (főként az infláción és a költségvetési kiigazítási kényszeren keresztül).

A IV. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

A nemzetgazdaság teljesítménye 2022-ben a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 4,6 százalékkal haladta meg az előző évit.

Forrás: KSH
Azzal, hogy a novemberi után a decemberi adat is negyedéves visszaesést mutat, vagyis két egymást követő időszakban csökkent a GDP, Magyarország technikai recesszióba került. Grafika: KSH

A novekedes.hu megjegyzi, hogy a 4,6 százalékos tavalyi éves GDP-növekedés sokkal jobb az uniós átlagnál. Az Európai Bizottság hétfőn közölt Téli Jelentésében szereplő adatok szerint a cseh (2,5 százalék) és a szlovák GDP növekedés (1,7 százalék) is lassabb volt. A magyar ütem csak kissé maradt el az osztrák és a lengyel szinttől (4,9 százalék), Romániában pedig 4,5 százalék volt a növekedés.

Tavaly a legnagyobb mértékben Írország, Spanyolország, Portugália, Görögország és Horvátország gazdasága bővült az EU-ban.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×