eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Magasfeszültségű távvezetékek a naplementében Debrecen közelében 2017. április 24-én. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító tájékoztatása szerint a magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztás 3 százalékkal volt magasabb az idén az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A növekedés a tartósan hideg időjárásnak tulajdonítható.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Áram: egyre nagyobb Magyarország importkitettsége

30 százalék fölé nőtt az import részaránya a magyarországi villamosenergia-felhasználásban az idén januárban.

Nőtt az import részaránya a magyarországi villamosenergia-felhasználásban az idén januárban, elérte a 31,3 százalékot az egy évvel korábbi 28,2 százalék után - állapítható meg a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. honlapján közzétett friss adatokból.

Az áramfelhasználás szempontjából a magyar gazdaság egyik erős hónapja a január. Tavaly az első hónapban a felhasználás még elérte a 4,47 terawattórát (TWh). Ebből 3,2 terawattórányit a hazai erőművek termeltek, és 1,26 TWh importból érkezett, ez a felhasználás 28,2 százalékát tette ki.

Az idén januárban a tavalyitól 9 százalékkal elmaradó 4,07 TWh volt a bruttó felhasználás, amelyből 1,27 TWh (31,3 százalék) érkezett importból, csaknem annyi, mint egy évvel korábban. A belföldi termelés viszont elmaradt a 2022 januári 3,2 TWh-tól, 2,79 TWh volt 2023. első hónapjában.

Tavaly a teljes évben a gazdaság áramfelhasználása elérte a 45,7 TWh-t, az import részaránya 26,55 százalékot tett ki. A leggyengébb hónapokban - március, április, július és október - 19 és 23 százalék között alakult az árambehozatal aránya. Harminc százalék fölött volt februárban, szeptemberben és novemberben, ez utóbbi hónapban 34,4 százalék.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×