INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

gabonaexport

gabonakereskedelem

gabona dömping

Magyarország is szenved az itt ragadó rengeteg ukrán gabonától

Magyarország is szenved az itt ragadó rengeteg ukrán gabonától

Infostart

Hat kelet-közép-, illetve kelet-európai ország - köztük hazánk - felszólította az Európai Uniót, hogy lépjen fel az Ukrajnából származó gabona-túlkínálat ellen, mert az hátrányos helyzetbe hozza a saját termelőiket.

Az Ukrajnából származó olcsó import elárasztja a vele szomszédos országok piacait, csökkentve a helyi termékek iránti keresletet és kiváltva a gazdák tiltakozását - írja a vg.hu a Bloombergre hivatkozva.

Az EU tavaly ideiglenesen felfüggesztette az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett vámokat és kvótákat, hogy segítse az orosz invázió és az ország kikötőinek blokádja miatt elakadt gabonaszállításokat. Emellett a globális élelmezésbiztonság érdekében az Európai Unió szolidaritási folyosókat hozott létre, hogy az ukrán gabona szárazföldi úton is szállítható legyen. Csakhogy

a gabona jórészt a tranzitországok piacán maradt, és ezzel alaposan lenyomta az ottani árakat.

Ezzel a helyi gazdák versenyhátrányba kerültek - ismertette a helyzetet Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági miniszter Brüsszelben. "A mezőgazdasági termékek ömlesztett behozatala a betakarítások időszakában piaci zavarokat okozott minden érintett tagállamban" - áll a 6 ország által aláírt dokumentumban.

Ezért kérte a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária közösen, hogy az Európai Bizottság hozzon azonnali intézkedéseket az Ukrajnából beérkező gabonaimport megfékezésére. Az Európai Bizottság ugyan elismerte, hogy komoly piaci zavarokat okoz az Ukrajnából nagy mennyiségben beáramló gabona, azonban konkrét intézkedést nem javasolt a kialakult helyzet kezelésére.

Nagy István mezőgazdasági miniszter Facebook-oldaláról viszont kiderült: "Hiába kértük hat közép-kelet-európai tagállammal közösen az agrárminiszteri tanácsülésen, hogy az EU tegyen valamit az Ukrajnából beáramló gabonaimport megfékezése érdekében, Brüsszeltől nem várható segítség. Ha az EU egységesen segíti Ukrajnát a szárazföldi gabonaexportban, akkor annak terheit is egységesen kell viselniük a tagállamoknak. Az nem lehet, hogy a Kelet-Európai gazdákkal fizettessék meg ennek az árát."

Mint a tárcavezető írta, az Európai Bizottság az érintett gazdáknak nyújtandó rendkívüli pénzügyi támogatással kezelné a helyzetet, de ez nem oldja meg a problémát. Ahhoz szerinte

olyan uniós intézkedések kellenének, amelyek az ukrán gabona és olajos növények exportját ténylegesen az élelmezésbiztonsági problémákkal küzdő afrikai és közel-keleti országokba irányítják.

Mint az agrártárca közleményéből kiderül, a hétfői ülésen az Európai Bizottság is elismerte, hogy komoly piaci zavarokat okoz az Ukrajnából nagy mennyiségben beáramló gabona, azonban konkrét intézkedést nem javasolt a kialakult helyzet kezelésére.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben kiemelte: az ukrán gabonaexport uniós támogatásának az lenne a célja, hogy az Európán kívüli országok ellátását biztosítsa és nem az, hogy ellehetetlenítse az Ukrajnával határos tagállamok termelőit.

"Márpedig sajnos úgy tűnik, hogy ez utóbbi a helyzet, hiszen az egyes országok beszámolói alapján az import jelentős része a szomszédos tagállamokban marad és kiszorítja a termelőket hagyományos európai exportpiacaikról is" - mutatott rá az államtitkár.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018