eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Tisztázta az MVM, kinek éri meg a gázátalány

A "diktálós" háztartás a jelleggörbe sávjáig hatósági, afölött piaci árat fizet a havi gázfelhasználásért, de ha éves szinten nem lépi túl a kedvezményes mennyiséget, visszakapja a túlfizetését.

Kevés háztartást nyugtat meg az, ha éves szinten nem használt több gázt, mint amennyire a gáztörvény módosítása alapján kedvezményes áron jogosult, pedig az évközi esetleges túllépés miatti túlfizetését visszautalja számára a szolgáltató a következő elszámolásnál – írja a vg.hu.

A diktálást választó ügyfelek havonta kapnak elszámolószámlát, tehát már akár a következő hónapban is jöhet visszafizetés, és nem kell hosszú távon hitelezniük a szolgáltatónak.

Sokan szeretnék tudni, mennyi gázt használhatnak fel büntetlenül az adott hónapban. A portál azt írja, nem lehet pontos számot mondani, mert az elmúlt időszakban többször váltottak a diktálós és a részszámlás elszámolás között, így naponta változik a hozzájuk tartozó kedvezményes gázmennyiség is. Emellett egyre több új felhasználó kerül a hatósági tarifa védőernyője alá, és nem minden érintettől érkezett nyilatkozat. A meghatározást az is nehezíti, hogy nem minden ügyfél számlázási időszaka tart a hó első napjától az utolsóig.

Az átalánydíjasoknak csak akkor kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk az éves elszámoláskor, ha éves szinten is túllépték a kedvezményes keretet. Azonban ha az éves átalánydíjas mennyiség nagyobb az új jogszabályban megadottnál és éves szinten nem lépte túl a kedvezményes keretét – visszatérítést kap. Ennek sokan úgy próbálják elejét venni, hogy gyorsan kisebbre vetetik az átalánydíjas mennyiségüket.

Az MVM Next korábban már felhívta a figyelmet:

csak annak célszerű módosítania az átalánydíjas mennyisége nagyságát, ha ennyivel biztosan csökkenti is majd a felhasználását.

A „diktálósoknál” a jelleggörbe napi értéke által meghatározott mennyiségig a hatósági tarifát kell fizetni, afölött piacit. Ha az esetenkénti túllépéssel belecsúszik is a piaci ársávba, de éves szinten nem használ több gázt a jogszabályban megadottnál, akkor az év végén pénzt kap vissza az MVM Nexttől.

Kedvezményes mennyiség elszámolása

Átalánydíj esetén a kedvezményes mennyiség elszámolása a napok arányában történik, mely 174,4 megajoule, ami fűtőértéktől függően 4,5-5 köbméter. Ahhoz, hogy megtudjuk, az adott számlázási időszakban mekkora a kedvezményes mennyiség, az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget kell megszorozni a számlázási időszakra jutó napok számával. Ha az ügyfél számlázási időszaka egybeesik a naptári hónappal, akkor az adott naptári hónap napjainak számát kell figyelembe venni, ha nem, akkor a számlázási időszakra jutó napok számával kell megszorozni az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget. Az idő- és fogyasztásarányos elszámolás alapján évi 63 645 megajoule, azaz legalább 1729 köbméter gáz biztosított rezsicsökkentett áron.

Ha az ügyfél éves elszámolási időszaka nem esik egybe a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti kedvezményes időszakkal, akkor az általa az éves elszámolási időszakban esetleg ki nem használt kedvezményes mennyiséget a szolgáltató figyelembe veszi a következő éves elszámolási időszakban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×