eur:
391.2
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Farmer in tractor preparing land with seedbed cultivator, sunset shot
Nyitókép: valio84sl/Getty Images

A magyar gazdák nagyot keresnek a gyengülő forinton

A forintgyengülés miatt az euróban meghatározott brüsszeli források átváltási árfolyama jelentősen növekedett.

Nagyon jól járnak támogatási szempontból a magyar mezőgazdasági termelők azzal, hogy az euróhoz képest (is) látványosan gyengül a forint, mert emiatt jelentősen növekszik az euróban kifejezett uniós agrártámogatások átváltási árfolyama – írja a novekedes.hu.

A Közös Agrárpolitika (KAP) úgynevezett egyes pillérébe tartozó közvetlen kifizetéseknél – ide tartoznak a területalapú támogatások is – az átváltást az Európai Központi Bank (EKB) október elseje előtt utoljára közzétett árfolyama alapján kell végrehajtani. Az EKB tavaly szeptember 30-i árfolyama szerint egy euró 360,19 forintot ért, míg idén már 422,18 forintot. Ez azt jelenti, hogy

az uniós agrártámogatásoknál figyelembe vett forint/euró árfolyam több mint 17 százalékkal ugrott meg,

így a forintgyengülés az agrártámogatásoknál ennyivel növeli az euróátváltásnál számított forintösszeget.

A magyar gazdálkodók mintegy 1,3 milliárd eurónyi első pilléres támogatást vehetnek igénybe évente, amely tavaly 460-470 milliárd forintot tett ki, ez az összeg most látványosan növekszik, és eléri az 540-550 milliárd forintot. Ez végeredményben azt jelenti, hogy a hazai termelők idén első pilléres közvetlen kifizetésként – jórészt területalapú támogatásként – 70-80 milliárd forinttal többet kaphatnak.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×