INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

mnb

államháztartás

adósság

finanszírozás

hitel

Blue double exposure of money coins stacking with bar graph for financial and investment business concept.

MNB-vélemény: már nem kellene annyi hitel az államnak

Infostart / MTI

A negyedéves hiteligény 112 milliárd forinttal alacsonyabb az első negyedévinél, 327 milliárd forinttal az egy évvel korábbinál és 2020 első negyedéve óta a legalacsonyabb - vélekedik a jegybank.

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a negyedéves GDP 2,4 százalékának megfelelő 396 milliárd forintot tett ki a második negyedévében. A negyedéves hiteligény 112 milliárd forinttal alacsonyabb az első negyedévinél, 327 milliárd forinttal az egy évvel korábbinál és 2020 első negyedéve óta a legalacsonyabb - derül ki a pénzügyi számláknak a Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett legfrissebb felülvizsgált adataiból, miután az augusztusi előzetes jelentés 333 milliárd forintról és GDP-arányosan 2,1 százalékról szólt.

A második negyedévvel zárult egy évben az államháztartás nettó finanszírozási igénye a GDP 5,6 százaléka 3340 milliárd forint volt. Az államháztartás névértéken számított, konszolidált bruttó adóssága a GDP 74,8 százalékával megegyező 44 943 milliárd forinton állt június végén, az Eximbank adósságát is figyelembe véve a GDP 77,0 százaléka 46 258 milliárd forint volt, 0,2 százalékponttal alacsonyabb a március véginél, de ugyanannyival magasabb a decemberinél.

A második negyedévben a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 407 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké 10 milliárd forint volt, a helyi önkormányzatoknál 21 milliárd forint aktívumot mért az MNB.

Nyitókép: Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018