eur:
395.52
usd:
364.84
bux:
65628.8
2024. március 19. kedd Bánk, József

A rezsidrágulás teljesen felborítja a lakáspiacot

Kezd egymástól elszakadni az eladó lakások és házak piaca, ami főként az energiadrágulásnak, ezzel összefüggésben a rezsiszabályok változásának köszönhető - derül ki egy elemzésből.

A lakóingatlanok iránti kereslet az előző hónaphoz hasonlóan tovább csökkent szeptemberben. Éves szinten 10 százalékkal mérséklődött az 1000 eladó lakásra és házra jutó érdeklődések száma, meghaladva az augusztusi 8 százalékos csökkenést. Ezzel együtt összességében majdnem 200 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanok iránt - áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a kereslet és a kínálat szeptemberi alakulását vizsgálta.

“Az is látszik a friss adatokból, hogy a lakások és a házak piaca kezd elválni egymástól” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A lényeg, hogy a házak iránti kereslet jelentősen csökkent.

Eközben szeptemberben 2015 óta soha nem hirdettek meg annyi házat eladásra, mint idén.

A szakember szerint ez részben annak köszönhető, hogy sokan még jó áron igyekeznek túladni a magasabb energiafogyasztású és nagyobb alapterületű házukon. Ez egy olyan eladási hullám előjele lehet a házak esetében, amely a téli hónapoktól kezdve tetőzhet.

Balogh László szerint a kínálatbővüléssel párhuzamosan kialakuló keresletcsökkenés miatt

a lakáspiaci drágulás lelassulhat, különösen a felújításra szoruló családi házaknál.

Kérdés, hogy a házukat eladó tulajdonosok közül hányan jelennek meg vásárlóként a lakások piacán és mekkora extra keresletet generálnak majd ezek iránt. A házakból lakásba költözők ugyanis támaszt adhatnak az eladó lakások árainak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×