eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Gas meter in a residential building, Germany
Nyitókép: wayra/Getty Images

Számos változás történt 2021-ben a magyar földgázrendszerben - grafikonok

A lakossági fogyasztók 12 százalékkal több földgázt használtak fel, mint 2020-ban, a nem lakossági felhasználás pedig 4 százalékkal nőtt – olvasható a magyar földgázrendszer 2021. évi működési adatait összegző kiadványban.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az FGSZ Földgázszállító Zrt. együttműködésében kilencedik alkalommal megjelenő összefoglaló a legfontosabb magyar és nemzetközi szállítási rendszerüzemeltetői adatokat tartalmazza.

Földgázipari szemszögből a 2021. év mozgalmas volt, ugyanakkor a földgázszállító- és elosztórendszer zavartalan működésének, valamint a földgáztárolók töltöttségi szintjének köszönhetően az ország ellátásbiztonsága továbbra is folyamatosan biztosított volt – olvasható MEKH sajtóközleményében.

Az év során több jelentős változás is megfigyelhető volt a hazai földgázrendszer működésében. 2021 áprilisával megszűnt a szerbiai irányú tranzitforgalom, valamint a regionális energiapiaci változások miatt jelentősen, mintegy 80 százalékkal csökkent az importált és exportált gáz mennyisége.

AZ FGSZ ZRT. NAGYNYOMÁSÚ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÓ VEZETÉKEI

2021-ben a sok évtizedes szállítási irányok is megváltoztak. Mint írják, a korábban jellemző Ukrajna–Magyarország beszállítási útvonalat felváltotta a Szerbia felől történő beszállítás. Az ukrán határponton október 1-jén már nem érkezett szerződött orosz forrás, jelentősen nőtt viszont a Romániából érkező import, továbbá december vége óta Horvátországból is kapunk földgázt.

(A napi középhőmérséklet tengelye – mindkét diagrammon – a jobb oldalon található, fordított irányban, mivel a földgázfelhasználás fordítottan arányos a napi középhőmérséklettel.)

Az összefoglaló adatai szerint 2021-ben a hazai felhasználók által elfogyasztott földgáz mennyisége elérte a 11,06 Mrd köbmétert. A hazai lakossági fogyasztók 12 százalékkal több földgázt használtak fel, mint 2020-ban, a nem lakossági felhasználás pedig 4 százalékkal nőtt az egyetemes szolgáltatók és kereskedők adatai alapján.

Megjegyzik azt is, hogy a hazai lakossági árszint a hivatkozott EUROSTAT adatok alapján az egyik legalacsonyabb volt az EU27-ek körében, kiváltképp annak köszönhetően, hogy szinte az összes lakossági fogyasztót 2014 óta változatlan díjszabás mellett az egyetemes szolgáltatók látták el.

EGY FŐRE VETÍTETT LAKOSSÁGI FÖLDGÁZFELHASZNÁLÁS
TELEPÜLÉSENKÉNT [m3/fő]

Az összefoglaló részletesen bemutatja a földgázszektor szabályozási környezetét, az országos földgázmérleget, a földgázforrások, -termelés és -import alakulását, a napi középhőmérséklet földgázfelhasználásra gyakorolt hatását, a földgázszállító és -elosztó vezetéki, valamint a tárolói és csúcsnapi adatokat.

FÖLDGÁZTERMELÉS EURÓPÁBAN [TWh]

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×