eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Matolcsy György: ezzel a kamatemeléssel látható pontot tettünk egy ciklus végére

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint lecsengőben van a magas inflációs szakasz, a pénzromlás ellen pedig mostantól új eszközökkel kell küzdeni. Szerinte "el kell kerülni azt a növekedést, amely eladósodással jár".

Keddi ülésén 125 bázisponttal 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a kamatfolyosó két szélét is 125 bázisponttal emelte a testület.

Ez váratlan lépésnek számít, elemzők ugyanis arra számítottak, hogy az eddigi 100 bázispontos tempó marad vagy 75 bázispontra csökkenhet. Ehelyett történt emelés az eddigi 11,75 százalékos szintről 13 százalékra.

A helyzet megmagyarázására a Magyar Nemzeti Bank vezetése délután három órára online sajtótájékoztatót hirdetett Matolcsy György jegybankelnök részvételével.

"Három döntést hoztunk:

  • 13 százalékra emeltük az alapkamatot
  • ezzel pontot tettünk az alapkamat-emelési ciklusra, hogy mindenki lássa, vége van a ciklusnak, biztosítottak az árstabilitási feltételek
  • a ciklus lezárásával erősödött az MNB pénzügyi szigorúsága, infláció elleni küzdelme, más eszközökkel folytatjuk a harcot"

– számolt be Matolcsy György, aki szerint a jövő évben már csökkenni fog az infláció.

Szerinte a 2020-as évtized emlékeztet az 1970-es évtizedre.

"Nem volt egy boldog évtized, de felvettük a harcot az évtized megismétlése ellen" – mondta Matolcsy György, megerősítve, "lecsengőben van a magas inflációs szakasz".

Sürgette még, hogy Lengyelország és Magyarország térjen vissza az egyensúlyi növekedés politikájához.

Virág Barnabás MNB-alelnök részletekről is beszélt:

"Az infláció a következő hónapokban még emelkedő pályán halad, de ezek a tényezők kívül esnek a monetáris politika hatókörén" – mondta.

Az idei évre 13,5-14,5 százalékos inflációt jósolt, a jövő évre pedig 11,5-14 százalékosra módosították a várakozást, tehát felfelé. A gazdasági növekedés pedig jövőre 3,5-4,5 százalék lehet.

Ugyanakkor szerinte a növekedési kockázatok "lefelé mutatnak".

Közölte még, hogy a monetáris szigorítás tovább folytatódik.

Reményét fejezte ki, hogy a kormány közeledik az uniós pénzek megszerzéséhez, a viták lezárásához, ami más körülmények mellett fontos a cikluszárás lehetővé válásában.

Jelezte, októberben devizakötvény-program indul, szintén az inflációs küzdelem részeként.

"A szigorú monetáris kondíciók fennmaradnak, hogy fenntartható módon érjük el az inflációs célt. A jegybank a jövőben kész újabb intézkedésekről is dönteni" – zárta szavait.

Zárszóként Matolcsy György közölte, "megnyertük az elmúlt évtizedet", a cél azonban az, hogy a 2020-as évtizeddel is így történjen, "tudjuk a kulcsot", ehhez el kell kerülni azt a növekedést, amely eladósodással jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×