eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Drónok a IV. Drón Summit és Expo megnyitójának napján a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2022. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Drónrobbanást hozhat a következő két év

Megnyitott a 4. Drón Konferencia és Expo. Jelenleg tízszer annyi a magánkézben lévő eszközök száma, mint az ipari – mondta Hetei Gábor, a HungaroControl Zrt. pilóta nélküli járműforgalom-szervezési igazgatója.

A legtöbb drónt még magáncélra használják, de ipari alkalmazásuk is teret fog hódítani – mondta érdeklődésünkre Hetei Gábor, a HungaroControl Zrt. pilóta nélküli járműforgalom-szervezési igazgatója.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy külön kell választani a drónműveleteket felhasználás jellege szerint. A rekreációs felhasználás a lakosság jellemzően kis eszközökkel történő reptetését jelöli. Itt filmezés, modellrepülés a cél leginkább.

„De ha azt nézzük, hogy egyre több vállalat keresi azt a lehetőséget, amit a drónt megtestesítő robotika vagy digitalizációs vívmányok jelentenek, akkor könnyen prognosztizálhatjuk azt, hogy a következő években robbanásszerű fejlődésen megy át a dróniparág” – mondta Hetei Gábor.

Budapest, 2022. szeptember 20.
Drónok a IV. Drón Summit és Expo megnyitójának napján a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2022. szeptember 20-án.
MTI/Balogh Zoltán
Drónok a IV. Drón Summit és Expón a Bálna Budapest rendezvényközpontban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Így szerinte az várható, hogy a drónokkal végzett üzleti folyamatok, munkavégzések jelentősen elterjednek a következő egy-két évben.

A legnagyobb potenciál jelenleg az agráriumban és az infrastruktúra-monitoringban van.

Előbbinél a távérzékelés és az adatelemzés jelentette plusz információ ad új előnyöket, és a digitális vagy precíziós mezőgazdaságot tudná előnyösebb helyzetbe hozni – mondta a drónszakértő.

Infrastruktúra-monitoringnál az építkezések, vonalas infrastruktúrák, azaz közút, vasút, vagy energetikai infrastruktúra megfigyelése terén jelent előnyt, ezeket járművekkel vagy könnyű repülőgépekkel végzik klasszikusan, drónnal viszont hatékonyabb és olcsóbb – mutatott rá.

A nagy lehetőségek dacára

a magán- és az ipari felhasználás aránya nagyjából 90 és 10 százalék,

nemcsak itthon, hanem Európában is – közölte.

„Számszerűségében mindig is a magánfelhasználás fog dominálni, hiszen nagyon sok apró eszközről van szó, ami igazából csak rekreációs célokat szolgál. Az ipari felhasználás habár növekedni fog, de hogy milyen ütemet fog tudni tartani a magánfelhasználáshoz viszonyítva, azt nehéz prognosztizálni” – mondta Hetei Gábor.

Jelenleg

50 és 100 ezer között van a hazai drónok száma

a HungaroControl Zrt. pilóta nélküli járműforgalom-szervezési igazgatója szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×