eur:
388.14
usd:
359.24
bux:
68485.5
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a helyreállítási és ellenállóképességi alapról tartott sajtóbeszélgetésen a Miniszterelnöki Hivatal Akadémia utcai székházában 2022. július 29-én. Július 31-ig az összes operatív programot elküldik az uniónak, a bizottságnak öt hónapja lesz, hogy értékelje azokat.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Navracsics Tibor: októberben teljesítheti a brüsszeli elvárásokat a magyar parlament

Határidőket vállalt a magyar fél a jogállamisági problémák kezelésére kidolgozott törvényjavaslatok elfogadására – mondta Navracsics Tibor. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter az InfoRádióban fontosnak nevezte, hogy november 19-ig megkezdje működését a Közbeszerzési Integritási Hatóság.

Az Európai Bizottság elégedett a magyar kormány vállalásaival, de ezeket már végre kell hajtani - erről is beszélt Navracsics Tibor hétfő reggel az InfoRádióban. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint nem a szankciókon volt a hangsúly a múlt heti egyeztetéseken, hanem azon, hogy sikerült megállapodni.

Ami viszont elengedhetetlen a Brüsszellel tárgyaló politikus szerint, hogy

november 19-ig létre kell jöjjön a Közbeszerzési Integritási Hatóság.

"Ennek meg kell kezdeni a működését elnököstül, személyzetestül, jogszabályi környezetével együtt, önálló intézményként" – mondta Navracsics Tibor, és hozzátette, reményei szerint már pénteken benyújtják az erre vonatkozó törvényjavaslatot.

Mindehhez még októberben el kellene fogadni a tárgyalások nyomán születő magyar törvénycsomagot. Ennek része kell legyen például a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tagjaira vonatkozó összeférhetetlenség vagy a képviselői vagyonnyilatkozatok szabályozása.

A miniszter szerint a törvények októberi elfogadása jó üzenet lenne az Európai Bizottság felé, amely elégedett a magyar kormányzat vállalásaival. A magyar fél határidőket is vállalt, ezért ezeknek a teljesítése is a bizalmat erősítheti a politikus szerint.

"A vitákat lezártuk, a bejelentésnek nem az a veleje, hogy esetleg ha nem teljesítünk, akkor mekkora szankciórendszer lesz, hanem az, hogy lezártuk a tárgyalássorozatot kondicionalitási eljárással kapcsolatban, és a bizottság elégedett a vállalásainkkal. Most már csak végre kell hajtani, tehát

most rajtunk áll, a bizottság innentől kezdve ebbe már nem szól bele"

– mondta Navracsics Tibor.

A tárgyalások folyamatosan zajlanak, mert a kohéziós pénzekről és a helyreállítási alap pénzeiről még egyeztetni kell, de a múlt heti megállapodás jó alap erre is. Navracsics Tibor jelezte, hogy folyamatosan tárgyal az Európai Bizottság pénzügyi biztosával, Johannes Hahnnal.

Az a lényeges, hogy mikor lehet aláírni a pénzügyi forrásokat biztosító szerződést – mondta az EU-s pénzek érkezéséről szóló kérdésre válaszolva a miniszter. Szerinte év végéig alá tudják írni ezt a dokumentumot is. Innentől kezdve pénzügytechnikai kérdés, hogy mikor juthat hozzá Magyarország az uniós pénzekhez, de persze nem zárható ki, hogy az "operatív programokkal, illetve a helyreállítási programmal kapcsolatos tárgyalások során még módosulhatnak feltételek".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×