eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Munkások útfelújítási munkát végeznek a Komárom-Esztergom megyei Bajnán, a Rákóczi Ferenc utcában 2021. október 28-án. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak a településen az idei útfelújítási munkákról. Az elmúlt évtizedben országosan hatezer kilométernyi útszakasz újult meg, az idén pedig ezer kilométer felújítását tervezték, de már több mint 1200 kilométeren eljutottak legalább a munkakezdésig. Országszerte több mint 300 szakaszon, közel 640 kilométeren befejeződtek a felújítási munkálatok, 184 szakaszon mintegy 630 kilométeren pedig még zajlanak a beavatkozások. A felújítások összértéke több mint 220 milliárd forint.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Minimálbér 2023: a szakszervezetek nem fogadnak el reálbércsökkenést

A két számjegyű infláció mellett nem támogat egy számjegyű minimálbér-emelést a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Zlati Róbert, az érdekvédelmi szervezet elnöke érdeklődésünkre elmondta: konkrét javaslattal még nem álltak elő, de nem tudnak elfogadni reálbércsökkenést.

Az elnök úgy látja, hogy az utóbbi időben egyre többet foglalkoztak a médiában a jövő évi minimálbér kérdésével, konkrét – meglátása szerint alacsony – összegek is megjelentek, ezért érezték úgy, hogy meg kell szólalniuk a témában.

Emlékeztetett arra, hogy augusztusra 15,6 százalékos inflációt adott meg első becslésében a KSH, ilyen helyzetben „megengedhetetlen, hogy bárki is abban gondolkodjon, hogy egy számjegyű minimálbér-emelkedés történhet Magyarországon 2023-ban”.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség még nem mond pontos értéket, amellett érvelnek, hogy az inflációs mértéket figyelembe kell venni.

„Reálbérveszteséget jelentő minimálbér-növekedést nem támogatunk. Természetes elvárása az a legkevesebbet keresőknek, hogy

az emelkedés legalább az inflációnak feleljen meg”

– szögezte le Zlati Róbert.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy évek óta nem szerepel a minimálbér-megállapodásokban a bérajánlás, pedig ők fontos elemnek tartják.

„Ez elsősorban az állami vállalatok korábbi években kialakult olyan bérfeszültségeit segítené megoldani, amelyeknél nem volt vagy nincs lehetőség igazából vállalati szinten egyeztetni, hiszen a kormány diktálja, hogy milyen bérfejlesztésekről lehet egyeztetni. Egy ilyen bérajánlás segítené azokat a vállalatokat, ahol nincsen igazi párbeszéd, egyeztetés erről a kérdésről” – mondta az elnök.

A dolgozók oldalán ott van az infláció és a rezsi növekedése, de ott van ugyanez a vállalkozóknál is; a Portfolio nem reprezentatív felmérése szerint a cégek 14 százaléka bezárná a vállalkozását. Adódik a kérdés: lehet ilyen körülmények között magasabb minimálbért kérni?

Zlati Róbert szerint szükséges. Különválasztaná az alacsony keresetűeket a jobban keresőktől és az átlagbérrel bíróktól: „Sohasem volt úgy, hogy a minimálbér-emelésnek megfelelő mértékű bérfejlesztés ment végig a teljes bérezési skálán. Akik minimálbéren vannak foglalkoztatva, azokat érinti leginkább a inflációnövekedés és ezen belül a rezsi drágulása.”

A vállalatok 14 százalékos adatával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség régóta jelzi, hogy az álláskeresési támogatást kellene megnövelni, hiszen a jelenlegi három hónapos időtartam szerintük nagyon méltánytalan, ennek többszöröse az, amíg Magyarországon állást keresnek az emberek. Ők ennek a támogatási formának a kilenc hónapra emelését indítványozzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×