eur:
393.1
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Industrial equipment (pipes, manometer/pressure gauge, levers, faucets, indicators) in a natural gas compressor station.
Nyitókép: CatEyePerspective/Getty Images

Egy hétig nem érkezik gáz a kulcsfontosságú gázvezetéken

Karbantartás miatt egy hétre leállítja a gázszállításokat a Török Áramlat nevű vezetéken a Gazprom. A Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője szerint a leállás Magyarország szempontjából nem okoz problémát, mert a szállítások és a tárolók töltése is a tervek szerint alakult az elmúlt időszakban. Hortay Olivér ugyanakkor úgy vélte: egész Európát negatívan érinti az Északi Áramlat-1-en érkező gázszállítás csökkentése.

A Török Áramlat egyhetes leállítása, ami a keddi nappal vette kezdetét, egy tervezett karbantartásnak köszönhető, amiről a Gazprom előre egyeztetett az érintett felekkel, amit – mások mellett – Magyarország is megerősített – közölte a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője.

Az évente mintegy 31,5 milliárd köbméter kapacitású Török Áramlat két vezetékből áll: az egyik – 15,75 milliárd köbméter per év kapacitással – Törökországot látja el, a másik Görögországot, Macedóniát, Romániát, Szerbiát, Boszniát és Magyarországot. A magyarok hosszú távú gázszerződésében foglalt éves 4,5 milliárd köbméter gázbeszerzéséből 3,5 milliárd köbméter gázt szerez be déli irányból a Török Áramlaton keresztül.

Hortay Olivér elmondása szerint a szóban forgó és hasonló karbantartási munkálatoknál

az eladó és a vásárló általában előre megállapodnak abban, hogy a kieső mennyiséget hogyan ütemezik át.

Nem véletlen az sem, hogy a karbantartásokat a nyárra időzítik, hiszen ilyenkor kisebbek a gázigények, és a kiesés kevésbé okozhat potenciális problémát – magyarázta

A Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője azt is hozzátette, hogy az elérhető információk alapján a mostani, egyhetes karbantartás Magyarország szempontjából nem fog különösebb gondot okozni. Azért sem valószínű, mert az elmúlt időszakban a tervek szerint zajlottak a szállítások itthon, semmilyen fennakadás nem volt, és a tárolók töltése is az elvártak szerint alakult.

Hortay Olivér szerint

Európa egészében a helyzet már aggályosabb,

ami elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt egy hétben Oroszország az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül szállított gázmennyiséget jelentős mértékben korlátozta, illetve az Ukrajnán keresztül Csehországon át Németországba irányuló forgalmat is. Ebben az esetben nem tervezett karbantartásokról van szó, hiszen az valamikor július elején lesz csak időszerű a Északi Áramlat-1 esetében – jegyezte meg a szakértő.

Az orosz fél azt állítja, hogy a szankciók miatt nem sikerült hozzájutniuk egy turbinához Kanadából, ezért nem képesek a megfelelő mennyiséget leszállítani. Ezt a németek persze vitatják, úgy gondolva, hogy egy politikai húzásról van szó Moszkva részéről, amivel fölfelé szeretnék hajtani az árakat, és akadályozni, hogy Németország megfelelő mennyiségű gázhoz jusson.

Az orosz–német vita Magyarország ellátását azonban nem érinti, legfeljebb annyiban, hogy

az egész EU-ban jelentősen emelkedik a gáz tőzsdei ára

az új helyzet hatására – tette hozzá Hortay Olivér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×