eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Visszaesett a tabletek iránti kereslet, de nincs dráma a piacon

Az első negyedévben csökkent a leszállított táblagépek száma, igaz, az összesítések szerint ez a forgalom még mindig a Covid-járvány előtti szintet jelenti.

A Világgazdaság foglalta össze, hogy az IDC (International Data Corporation) előzetes adati szerint a január–márciusi időszakban 38,4 millió tabletet adtak el, ami éves összevetésben 3,9 százalékos visszaesés. Szakemberek szerint azonban

nem várható drámai fordulat a táblagépek piacán,

a mostani lassulás inkább a korábban már megszokott szezonalitás visszatérését jelzi. A gazdasági portál megjegyzi, hogy a Covid-járvány kitörése után jelentősen megnőtt a kereslet a mobileszközök, így a tabletek iránt is, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2020-ban és 2021-ben ilyen készüléket vásárlók az idén még nem feltétlenül cserélik le az eszközeiket.

A kutatócég szakértői szerint érdekes jelenség, hogy miközben az érett piacokon egyértelműen a kereslet csökkenése figyelhető meg,

a feltörekvő piacokon néhány új szereplő sikeresen erősítette meg pozícióit,

különösen azok, amelyek az okosmobilok esetében már jelentős eredményeket értek el, például a Realme, az Oppo és a Xiaomi. Ezek a gyártók ugyan egyelőre nem fenyegetik a szegmens meghatározó vállalatainak helyzetét, viszont a választék növekedésével a fogyasztók mindenképpen jól járnak.

A legtöbb táblagépet az első negyedévben az Apple szállította le, igaz, az amerikai társaság 12,1 milliós forgalma 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A második pozícióban lévő Samsung viszont javítani tudott éves összevetésben, 8,1 millió tabletet szállított le, és ezzel 3,5 százalékkal múlta felül 2021. első negyedévi eredményét. A harmadik Amazon szintén tudott erősíteni, 6,3 százalékkal nőtt a forgalma, igaz, az ő esetében már jóval kisebb tételről van szó: 3,7 millió tabletet tudott eladni.

Az öt piacvezető gyártó közül a Lenovo értékesítése zuhant a legnagyobb mértékben, 3 millió táblagépet szállított le a január–márciusi időszakban, ez 25,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.A Huawei 2,2 milliós forgalommal az ötödik számú gyártó volt az év első három hónapjában, az ő forgalma 17,2 százalékkal csökkent 2021 első negyedévéhez képest.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×