eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a Budapesti Értéktőzsde kereskedését indító csengetésén 2019. november 22-én. Az értéktőzsdén huszonöt éve kezdték meg a kereskedést a társaság részvényeivel.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A várakozások felett nőtt a Richter nyeresége és árbevétele

A tavalyihoz hasonló árbevételt vár euróban számolva a Richter Gedeon Nyrt., feltéve, hogy az orosz és az ukrán piacok nem omlanak össze teljesen – mondta Orbán Gábor vezérigazgató a gyorsjelentést követő háttérbeszélgetésen Budapesten.

Az idén két számjegyű növekedésre lett volna lehetőség a termékportfólió és a húzótermékek hatására, ugyanakkor a háború kitörésével nem számoltak. A FÁK-területeken a veszteség elkerülhetetlen, annak mértéke még kérdéses, ugyanakkor ezt számításaik szerint a specializált termékek nyugat-európai eladásának idei várható növekménye ellensúlyozhatja – mondta a vezérigazgató, jelezve: a Richter csaknem 20 éve folyamatosan csökkentette a kitettségét az orosz piactól.

Az idei terveket elsősorban az árfolyam veszélyezteti, másodsorban a volumen, mivel jelenleg nem lehet szállítani a FÁK piacaira. Már az utolsó, múlt heti kamiont sem tudták elvámolni – közölte Orbán Gábor, hozzátéve, hogy Oroszországban a fizetőképesség is erősen kérdéses. Ugyanakkor optimista a vezérigazgató, mert szerinte a pénzforgalom feltételei egyelőre adottak. Azt még nem lehet tudni, hogy a SWIFT-kizárásnak mi lesz a következménye, ha ugyanis a rubel konvertibilitása sérül, az a nemzetközi kereskedelmet gátolja – mondta. Az elszámolás az orosz partnerekkel a jövő héten tisztázódhat – jelezte.

Az orosz piac forgalmának 60 százaléka jelenleg szabadáras, 40 százaléka pedig fixáras - mondta Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke.

A vezérigazgató kérdésre közölte: a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) mintegy 100 millió eurónyi orosz vevői kintlévőségre biztosítékot nyújt, ebben szerinte a háború miatt változás várható. Az oroszországi üzemük államosításának veszélyére vonatkozó felvetésre azt mondta: ez egyszeri sokkot okozhatna, viszont ha a termékjogok tulajdonában nem lenne változás, "akkor nem vennének el sokat".

Orbán Gábor értékelése szerint komoly pénzügyi és szakmai eredményeket értek el 2021-ben, két számjegyű, 11,3 százalékos növekedést értek el az árbevételben, döntően a kiemelt magas hozzáadott értéket jelentő készítmények értékesítésének hatására. Az adózott nyereség még az üzemi eredményhányadnál is jobban, több mint 33 százalékkal nőtt. A gyógyszergyártás a konszolidált árbevétel 80 százalékát adta, ez a cég profitabilitásának az alapja. A devizaárfolyam változások kedvezően hatottak, a hatás a konszolidált árbevételre 663 millió forint volt. A kiemelt készítmények között a Vraylar árbevétele jelentősen nőtt tavaly: az amerikai forgalom után elért royalty árbevétel 28,7 százalékkal 101,569 milliárd forintra nőtt (dollárban 30,2 százalékkal). A Terrosa és a Bemfola forgalma is két számjegyű növekedést mutatott, előbbi 51,3 százalékkal 13,1 milliárd forintra, utóbbi 17,6 százalékkal közel 20 milliárd forintra nőtt.

Minden régióban nőtt az árbevétel 2021-ben, kivéve az orosz piacot

– összegezte.

A k+f költések enyhén nőttek, elérték a 61 milliárd forintot tavaly, arányuk az árbevétel 9,7 százalékára emelkedett, az előző évi 9,5-ről.

Bogsch Erik rámutatott arra, hogy

a cég két orosz válságot is túlélt már, a rubel árfolyama 1995-ig számos alkalommal többszörösére gyengült a dollárhoz képest, jelenleg teljesen kiszámíthatatlan.

Az orosz piac aránya az árbevételben 2013-óta csökken, tavaly 17 százalék volt. Az orosz-ukrán piac súlya együttesen nagyjából 20 százalék. Egyik oldalról aggodalomra ad okot a helyzet, ugyanakkor a piacok diverzifikálásával sikerült csökkenteni a kitettséget – mutatott rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×