eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Kína segédkezet nyújt Oroszországnak

A búzabeviteli korlátozást oldja fel Kína: ezzel saját élelmiszerbiztonságán javít, miközben enyhíti a nyugati szankciók hatását is Oroszországra.

A döntés már korábban megszületett azt követően, hogy Vlagyimir Putyin Pekingben tett látogatást, de csak most hozták nyilvánosságra annak részleteit. Oroszország a világ legnagyobb búzatermesztője: korábban egy, az ország egyes régióban terjedő gombás növénybetegség miatt korlátozták az élelmiszer Kínába történő bevitelét az érintett területekről.

Kína nem ítélte el Oroszországot az Ukrajnát ért támadás miatt, ehelyett ismételten felszólította a feleket, hogy tanúsítsanak önmérséklete", és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szítja a konfliktust a térségben, írja a CNN.

A búzával kapcsolatos paktum a legújabb az Oroszország és Kína közötti megállapodások sorában, mely szakértők szerint mindkét nemzetet segíti.

Jól jön Pekingnek az élelmiszerellátás biztosításában egy olyan időszakban, amikor a globális élelmiszerárak már most 10 éves csúcsok közelében vannak

- a búza határidős jegyzései csütörtökön mintegy 5 százalékkal ugrottak meg a chicagói tőzsdén, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, mivel a két ország a globális kínálat mintegy harmadát adja.

Az élelmezésbiztonság kulcsfontosságú prioritás Hszi Csin-ping kínai elnök számára, de a lehetőség biztos vevőt is szavatol Oroszország számára egy olyan időszakban, amikor a más országokba irányuló exportot pénzügyi szankciók vagy más zavarok nehezíthetik.

A Goldman Sachs elemzői szerint amíg a gyorsan eszkalálódó helyzet körüli bizonytalanság nem oldódik, az árupiaci kockázatok továbbra is felfelé tolódnak, így az európai földgáz, búza, kukorica és olaj ára emelkedni fog, miközben

Kína az orosz nyersanyagok haszonélvezője lesz,

mivel más országok visszafogják az orosz importot. Az elemzők arra számítanak, hogy az orosz nyersanyagokat Kínába irányítják át, ha a geopolitikai feszültségek további fokozódása miatt a világ többi részéből jelentősen csökken a kereslet.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×