eur:
368.82
usd:
344.89
bux:
48323.72
2023. június 7. szerda Róbert

Azeri földgáz is megjelenhet a magyar piacon

Szijjártó Péter szerint megvan a stabil alap a magyar-azeri gazdasági együttműködés továbbfejlesztéséhez

Megvan a stabil alap a Magyarország és Azerbajdzsán közötti gazdasági együttműködés továbbfejlesztéséhez, amelynek részeként a kormány célja, hogy az azeri földgáz is elérhetővé váljon a magyar piacon - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság (GVB) nyolcadik ülését követő sajtótájékoztatón ismertette, hogy bakui látogatása hármas célt szolgál. Elsőként a gazdasági együttműködés továbbfejlesztését, amelyhez jó alapot ad, hogy a magyar-azeri kereskedelmi forgalom a tavalyi nehéz évben is 28 százalékkal növekedett, és a Molnak és a Richternek is jelentős beruházásai vannak a dél-kaukázusi országban.

A külügyminiszter szerint emellett szeretnék elősegíteni, hogy minél több magyar cég vehessen részt a hegyi-karabahi újjáépítésben, például a városi infrastruktúra felújításában, az energiaellátás kiépítésében és a mezőgazdasági tevékenységek beindításában. Ehhez a magyar Eximbank 120 millió dolláros hitelkeretet nyitott.

Végezetül pedig az energiaellátás biztonságának erősítése érdekében a kormány fontosnak tartja, hogy jövő év végétől az azeri földgáz is megjelenjen a magyar piacon. Erről a vállalati tárgyalások már meg is kezdődtek - közölte Szijjártó Péter.

A GVB társelnökei a délelőtti ülés jegyzőkönyve mellett vízügyi és élelmiszerbiztonsági együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak, illetve megállapodtak a magyar nyelv és kultúra azerbajdzsáni oktatásáról.

Ezt követően Sahil Babayev munkaügyért és szociális ellátásokért felelős azeri miniszter, a GVB társelnöke megkapta a Magyar Érdemrend Középkeresztjét a két ország gyümölcsöző együttműködése érdekében végzett munkája elismeréseként.

Beszédében a külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: "sajnos azt látjuk az elmúlt időszakban, hogy egyesek abban érdekeltek, hogy Kelet és Nyugat között egyre inkább kiéleződő konfliktusok jöjjenek létre".

Márpedig Magyarország megtanulta a történelem leckéjét, miszerint a közép-európai államoknak jobb a nyugodt, kiegyensúlyozott, civilizált kelet-nyugati együttműködés, ezért a kormány is ebben érdekelt - szögezte le.

"Hidakat kell építenünk Kelet és Nyugat között, országaink között.

Véget kell vetni a megosztottság korszakának, és az együttműködés korszakát kell végre megkezdeni" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy Magyarország és Azerbajdzsán sokat tett a kelet-nyugati együttműködés előmozdításáért, a jó kétoldalú kapcsolat pedig mindkét ország számára komoly előnyökkel járt és jár.

A nap folyamán magyar-azeri üzleti fórumot is tartanak, amelyen huszonnégy magyar cég képviselője vett részt.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×