eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Azeri földgáz is megjelenhet a magyar piacon

Szijjártó Péter szerint megvan a stabil alap a magyar-azeri gazdasági együttműködés továbbfejlesztéséhez

Megvan a stabil alap a Magyarország és Azerbajdzsán közötti gazdasági együttműködés továbbfejlesztéséhez, amelynek részeként a kormány célja, hogy az azeri földgáz is elérhetővé váljon a magyar piacon - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság (GVB) nyolcadik ülését követő sajtótájékoztatón ismertette, hogy bakui látogatása hármas célt szolgál. Elsőként a gazdasági együttműködés továbbfejlesztését, amelyhez jó alapot ad, hogy a magyar-azeri kereskedelmi forgalom a tavalyi nehéz évben is 28 százalékkal növekedett, és a Molnak és a Richternek is jelentős beruházásai vannak a dél-kaukázusi országban.

A külügyminiszter szerint emellett szeretnék elősegíteni, hogy minél több magyar cég vehessen részt a hegyi-karabahi újjáépítésben, például a városi infrastruktúra felújításában, az energiaellátás kiépítésében és a mezőgazdasági tevékenységek beindításában. Ehhez a magyar Eximbank 120 millió dolláros hitelkeretet nyitott.

Végezetül pedig az energiaellátás biztonságának erősítése érdekében a kormány fontosnak tartja, hogy jövő év végétől az azeri földgáz is megjelenjen a magyar piacon. Erről a vállalati tárgyalások már meg is kezdődtek - közölte Szijjártó Péter.

A GVB társelnökei a délelőtti ülés jegyzőkönyve mellett vízügyi és élelmiszerbiztonsági együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak, illetve megállapodtak a magyar nyelv és kultúra azerbajdzsáni oktatásáról.

Ezt követően Sahil Babayev munkaügyért és szociális ellátásokért felelős azeri miniszter, a GVB társelnöke megkapta a Magyar Érdemrend Középkeresztjét a két ország gyümölcsöző együttműködése érdekében végzett munkája elismeréseként.

Beszédében a külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: "sajnos azt látjuk az elmúlt időszakban, hogy egyesek abban érdekeltek, hogy Kelet és Nyugat között egyre inkább kiéleződő konfliktusok jöjjenek létre".

Márpedig Magyarország megtanulta a történelem leckéjét, miszerint a közép-európai államoknak jobb a nyugodt, kiegyensúlyozott, civilizált kelet-nyugati együttműködés, ezért a kormány is ebben érdekelt - szögezte le.

"Hidakat kell építenünk Kelet és Nyugat között, országaink között.

Véget kell vetni a megosztottság korszakának, és az együttműködés korszakát kell végre megkezdeni" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy Magyarország és Azerbajdzsán sokat tett a kelet-nyugati együttműködés előmozdításáért, a jó kétoldalú kapcsolat pedig mindkét ország számára komoly előnyökkel járt és jár.

A nap folyamán magyar-azeri üzleti fórumot is tartanak, amelyen huszonnégy magyar cég képviselője vett részt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×