INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

útépítés

m0-s autóút

egységár

Aerial view on the road rollers working on the new road construction site

40 milliárd forintos kilométeráron épülhet meg az M0-s új szakasza

Infostart

Az iparági szakértő szerint ugyanakkor megtévesztő lehet a útépítési egységár alkalmazása.

A legkorábban 2026-ban az M0-son építendő, 10. számú és a 11. számú főutak összekötését biztosító, M0-s körgyűrű új, jelenleg még a tervezés folyamatában lévő, 8 kilométer hosszú szakaszának a várható építési költségéről beszélt Zsilák-Makra András, az M85-ös gyorsforgalmi útat építő Dömper Kft. szakági projektvezetője a magyarepitok.hu-nak.

A szakember szerint az infrastruktúra fejlesztés során megtévesztő módon oly gyakran használt egységárak tekintetében, a kilométerek száma és a beruházás költségének hányadosa szinte egyáltalán nem meghatározó jellemző egy összetett projektre. A nyomvonal kialakítása, a keresztmetszeti eltérések, a hidak, alagutak, műtárgyak száma, jellege, a csomópontok számossága miatt a használatos kilométerár összehasonlíthatósága szinte teljesen értelmetlen, nemzetközi szinten sem alkalmazott – tette hozzá..

Nem mindegy, hogy síkvidéki vagy dombvidéki a vonalvezetés, 2x2 vagy 2x3 sávos a gyorsforgalmi út, hány hidat és csomópontot kell építeni, van-e szükség és ha van, mekkora völgyhidra, folyami átkelőre kell a munkásoknak felkészülni, milyen hosszú és keresztmetszetű alagútpárat tartalmaz a fejlesztés.

"Ma hazánkban egy átlagos műszaki tartalmú gyorsforgalmi út megépítésének kilométerára 4 millliárd forint körül van síkvidéken" – mondta Zsilák-Makra András, de például az M100-as, Esztergomot a gyorsforgalmi úthálózatba bekötő útnak a 14 milliárd forintos kilométerára elsőre irreálisnak tűnhet, de a teljes M100-ason 6 különszintű csomópont, 52 híd, ebben 4 hatalmas völgyhíd és 6 alagút épül egy új mérnökségi telephellyel együtt.

Az M0-s különösen nehezen megépíthető szakasza sem lesz egyszerű kivitelezői teljesítmény. "Várható, hogy a jelenleg tervezés alatt álló, de a következő években esedékessé váló, a főváros északi agglomerációjában a 10. számú és a 11. számú főutak összekötését biztosító alig 8 km hosszú M0-s körgyűrű új szakasza, a maga bonyolult csomópontjaival, szinte a teljes szakaszt lefedő 2x3 sávos összesen 5,2 km hosszú alagút szükségességével, bizonyára 40 milliárd forint feletti kilométeráron fog versenybe szállni" – mondta a szakember.

Nyitókép: i-Stockr/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018