eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Paksi Atomerőmű 2019. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Paks újra száz százalékon termel

Ismét teljes kapacitással üzemel a paksi atomerőmű – közölte érdeklődésünkre Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője. Múlt héten csak félgőzzel termelt az üzem a kettes reaktor tervezett nagyjavításának elhúzódása és az egyes blokk „irányítástechnikai berendezésének meghibásodása” miatt.

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka mindkét blokk elérte a névleges teljesítményt, miután befejeződött a 2-es blokk (Paks2) ez évre tervezett nagykarbantartása és főjavítása, illetve az annak során feltárt generátorhiba orvoslása. „Most már mindegyik blokk, minden gép százszázalékos üzemben van” – fogalmazott a kommunikációs vezető, 1992 cselgáncs olimpiai bajnoka.

Paks1-et az irányítástechnikai berendezés javítása miatt kellett kivenni az áramtermelésből. Kovács Antal tájékoztatása szerint a hiba észlelése után nem egy azonnali, hanem egy szintén tervezett leállást hajtottak végre, egyeztetve a Mavirral, majd kijavították, és az elmúlt napon felterhelték a reaktort.

„A mi filozófiánk az, hogy

nem élünk együtt a hibákkal,

tehát lehet, hogy ezzel még lehetett volna menni valamennyit, de a mi műszaki kultúránk, amikor egy ilyen lehetséges hibát beazonosít, azonnal igyekszik is rendbe tenni” – fűzte hozzá a szakember megismételve: mindez megtörtént, így szombatról vasárnapra virradóan mindkét blokk teljes névleges teljesítményét elérte.

Kovács Antal megjegyezte: „ha azt mondanám, hogy sosincs műszaki problémánk, akkor nem mondanék igazat, miután minden olyan berendezésnél, ami működik, előfordulnak hibák”. Ezzel együtt

a paksi atomerőmű rendelkezésre állási mutatója 92 százalék körüli.

Ugyanakkor az 1-es blokk említett mostani leállása végső soron tervezett volt, ami nem okozott problémát a rendszernek, a Mavirnak pedig volt ideje gondoskodni az energiapótlásról – mutatott rá a kommunikációs igazgató. De az említett 92 százalékban a blokkok teljes névleges teljesítménnyel üzemelnek, és szén-dioxid-mentesen termelnek – hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×