eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Gyógyszerészi Kamara által a gyógyszerszedés hatékonyságának javítására indított program sajtótájékoztatójának helyet adó budapesti Róna Patika 2019. szeptember 4-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Folytatódik a gyógyszer-felhalmozás

Főleg vényköteles, támogatott antibiotikumból fogyott sok.

Alig változott a gyógyszerforgalom: a szeptemberi, rekordnak számító 48,9 milliárd forint után októberben 48,7 milliárd forintot hagytunk a patikákban – írja a Hiflylabs Zrt. adatai alapján a Világgazdaság. Az elemzés szerint az őszi forgalombővülést a járvány negyedik hulláma és az újabb lezárásoktól való félelem is erősíti.

Az adatok szerint a támogatott vényköteles forgalom az előző évhez képest 4 százalékkal nőtt, és az októberi adat a harmadik legnagyobb forgalmi érték 2020 januárja óta. Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzési szakértője szerint az októberi adat azt mutatja, hogy a lakosság tovább folytatta a vényköteles, támogatott szerek kiváltását, felhalmozását.

Októberben 16,7 millió doboz támogatott vényköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban. Az előző évi erős bázisa miatt 0,1 százalékkal nőtt az eladások volumene, szeptemberhez viszonyítva pedig az eladások 0,8 százalékkal lassultak.

Több mint 665 ezer vényköteles, támogatott antibiotikumot váltottak ki a páciensek, ami 50 ezer dobozzal haladja meg a szeptemberi mennyiséget.

A vényköteles vitaminokra októberben 440 millió forintot adott ki a lakosság, ezek nagy része D-vitamin volt.

A gyógyszerkategóriákat vizsgálva szinte minden csoportban csökkent a forgalom, ugyanakkor az antibiotikumokat tartalmazó csoport a rekord szeptemberi hónaphoz képest 4,5; az előző évhez képest pedig 34,6 százalékkal bővült.

A központi idegrendszer csoportban az előző évhez és hónaphoz képest is csökkent a gyógyszerforgalom, az antipszichotikumok szerei lassultak a legnagyobb mértékben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×