eur:
395.42
usd:
371.91
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Pork meat hanged on a hooks in a butchery on a black background.
Nyitókép: MilosCirkovic/Getty Images

Drasztikusan megugrott a sertésvágások száma

Elsősorban az anyakocák vágása emelkedett erőteljesen, ami termeléscsökkenést vetít előre a következő évre.

A magyarországi vágóhidakon 3,606 millió sertést vágtak le 2021 első három negyedévében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) beszámolója szerint, 150 ezerrel többet, mint 2020. január–szeptemberben, ami 4,3 százalékos növekedést jelent. A levágott állatok együttes élősúlya 427 ezer tonna volt, a hasított súlya pedig 344 ezer tonna, azaz mindkét súly közel 4 százalékkal haladta meg az előző évit.

A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első három negyedévi 54,5 ezerről erőteljesen, 28,5 százalékkal 70 ezerre emelkedett az idén, szeptember végéig. Ennek az adatnak a jelentőségére hívta fel a Világgazdaság figyelmét Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke hozzátéve, hogy egyébként a vágási adatok megfeleltek a várakozásnak.

A kocavágások drasztikus növekedése azt jelzi, hogy a kocatartók reagáltak leghamarabb a sertéságazatban kialakult helyzetre, itt szakadt ugyanis be a leghamarabb az ár, és erre reagálva kezdődött itt elsőként az állomány leépítése.

Éder Tamás szerint ráadásul ebben nincs benne még néhány nagyobb kocatartó hasonló döntése, amelyek az elmúlt hetekben kezdték meg kocaállományuk leépítését. Ebből következően szinte biztos, hogy a kocák év végi száma még ennél is rosszabb lesz, ez pedig meghatározhatja a jövőre várható termelést, ami emiatt csökkenhet.

A külkereskedelmi adatokból ugyanakkor kiderül, hogy nem igazak azok a hírek, amelyek szerint nagyon megemelkedett az import élősertés-behozatal.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×