INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

akkumulátor

újrahasznosítás

lítium

kobalt

nikkel

Electric Vehicle is changing in street.

Forradalmi újítás, olcsóbbak lehetnek az akkumulátorok

Infostart

A Sumitomo Metal Mining megkezdi a kobalt, a lítium és más kulcsfontosságú anyagok újrahasznosítását a használt elektromos járművek akkumulátoraiból.

Az elektromos autók, valamint a zöldenergiás átmenet egyik legnagyobb akadálya, hogy a jelenlegi akkumulátorok nem elég hatékonyak, valamint sok rikta nyersanyagra van szükség a gyártásukhoz. A világon egyre több helyen próbálnak lítiumot, kobaltot és nikkelt kitermelni, de az energiaátmenet és az autóipar ellátásigénye egyre nagyobb, ami idővel költségessé teheti a gyártást. Viszont van egy kézenfekvő megoldás: az újrahasznosítás – írja a napi.hu.

A japán Sumitomo Metal Mining újonnan szabadalmaztatott módszerével a cég úgy nyeri vissza a lítiumot, a kobaltot és a nikkelt, hogy az akkumulátorokat összezúzzák, a keletkező port meghatározott hőmérsékletre hevítik, és beállítják az oxigénszintet.

A cég azt tervezi, hogy 2023-ra felépít egy újrahasznosító létesítményt Japánban. Az üzem kapacitása évi 7000 tonna zúzott akkumulátor feldolgozására lesz elegendő. Úgy számolnak, hogy a visszanyert nikkel-mangán-kobalt katódot használó akkumulátorokból 200 tonna kobaltot nyerhetnek ki, ami 20 ezer elektromos autó gyártására lehet elég.

A vállalat szerint módszere még akkor is versenyképes marad, ha a bányászott lítium ára kilogrammonként 5-6 dollár körüli szintre esik, vagy ha a nikkel és a kobalt ára visszatér a múltbeli mélypontokra. A lítium ára egy év alatt több mint kétszeresére, közel 30 dollárra emelkedett kilogrammonként, míg a kobalt ára mintegy 80 százalékkal, tonnánként 60 000 dollárra.

Egyre nagyobb a nyomás, hogy több újrahasznosított anyagot használjanak az elektromos járművek akkumulátoraiban. A novemberben javasolt szabályozás értelmében az Európai Unió 2030-ig legalább 12 százalékban újrahasznosított kobaltot és 4 százalékban újrahasznosított lítiumot és nikkelt kíván előírni az elektromos járművek akkumulátorainak gyártásánál.

Nyitókép: nrqemi/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018