INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

négynapos munkahét

bank

alkalmazott

Modern Factory Office Meeting Room: Busy Diverse Team of Engineers, Managers and Investors Talking at Conference Table, Use Interactive TV, Analyze, Find Solutions, Debate and Discuss Engine Concept

Négynapos munkahét teljes fizetésért: egy bank már meg is lépte

Infostart

A munkavállalók mentális és fizikai egészsége érdekében döntöttek az egyelőre még úttörő megoldás mellett.

Az Atom Bank vált a legnagyobb brit munkáltatóvá, amely négynapos munkahetet hagyott jóvá dolgozói számára. A CNN cikke szerint 37,5 óráról 34 órára csökkentették a heti elvárt munkamennyiséget, és azt javasolták munkavállalóiknak, hogy a hétfőt vagy a pénteket minden héten otthon töltsék.

A 430 dolgozót érintő döntés nem teszi kötelezővé senki számára, hogy éljen a lehetőséggel, akik a négynapos munkahét mellett döntenek, azoknak ugyanakkor a munkával töltött napokon egy kicsit többet kell benn maradniuk az irodában, mint eddig.

A legtöbben élnek a lehetőséggel

A november elsején életbe léptetett lehetőséggel a legtöbb dolgozó élt. Mentális és fizikai egészségük mellett produktivitásuk növelése is a cég céljai közt volt.

"A négynapos hét több lehetőséget biztosít dolgozóinknak arra, hogy hódoljanak szenvedélyeiknek, időt töltsenek a családjukkal és egészségesebb egyensúlyt teremtsenek a munka és a magánélet között"

– mondta Mark Mullen, az Atom vezérigazgatója.

Mullen szerint a pandémia felülírta a munkahely mítoszát, ezzel azt is, hogy a munkának feltétlenül irodában kell zajlania. A bank 2016-ban virtuális bankként indult, app segítségével kínálnak kölcsönöket, jelzáloghiteleket és befektetési számlákat az őket választóknak.

Azonnal élesben indult a rendszer

A változás bevezetését megelőzően nem tesztelték azt kisebb csoportokon: a CNN-nek azt nyilatkozta a vezérigazgató, hogy azt akarták látni, tényleg működni fog-e a gyakorlatban. A november óta eltelt időben azt tapasztalta, hogy

nem romlott az ügyfélszolgálat hatékonysága,

de mindenkinek kellett egy kis idő ahhoz, hogy átálljon.

"Ha húsz éve dolgozol ugyanabban a beosztásban, akkor ha pénteken nem kell dolgoznod, úgy ébredsz fel, hogy nem igazán tudod, mihez kezdj az időddel" – fogalmazott.

Világszerte sokak célja ez

A munkavállalók a világ számos táján régóta szeretnék elérni, hogy valamivel egészségesebb időbeosztásban dolgozhassanak. Izlandon már 2015-ben és 2019-ben is kipróbálták a négynapos munkahetet, és itt sem látták, hogy attól visszaesne a produktivitás. A pandémia kezdetével párhuzamosan egyre nagyobb flexibilitásra rendezkedett be mindenki.

Mullen szerint az ötnapos munkahét huszadik századi maradvány és már nem tölti be szerepét megfelelően, ezért reméli, sokan követik majd példájukat.

Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018