INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

pulyka

pulykahús

muzsek andrás

Eltűnik a pulykahús Magyarországról?

Eltűnik a pulykahús Magyarországról?

Infostart

A Magyar Pulykahússzövetség minden erővel azon van, hogy ne így legyen.

Vissszaszorulóban van a pulykahús Magyarországról, a folyamat visszafordításához egyszerre kellene hatékonyabb termelést lehetővé tevő fejlesztéseket végrehajtani, megkedveltetni a fogyasztókkal a pulykahúst mint alapanyagot, valamint akkora áremelést elérni, ami a boltokban kilogrammonként kétezer forint fölé vinné a fogyasztói árat - így foglalható össze a Magyar Pulykaszövetség véleménye, amelyet egy szakmai konferencián artikuláltak.

Mint a Világgazdaság írja, Muzsek András elnök rámutatott, hogy míg a csirketermelés az elmúlt 15 évben megduplázódott, a pulyka előállítása csökkent, szerinte azért, mert nem történtek meg a fejlesztések az ágazatban, sem telepi, sem feldolgozói szinten.

Saját vállalata, a Gallicoop piaca is főképp a szomszédos országok, valamint a francia, német és olasz átvevők, de például a keleti nyitás a pulykát nem érintette.

Azt is elmondta, a mintegy hétmillió darabos pulykaállomány csupán 83 százalékát vágják itthon, a 17 százaléknyi élőexport négyötöde pedig Lengyelországba megy, és a magyar termelők által hizlalt, de a lengyeleknél kisebb önköltséggel levágott és feldolgozott pulyka sokszor "szembejön" az európai piacon.

Az ágazatnak természetesen a világjárvány, de a madárinfluenza sem tett jót, mivel az első hírek után Kína már nem vett több pulykát a lengyelektől, a lengyel felesleg pedig rázuhant az európai piacra.

További nehézség, hogy a gasztronómiában sem áll túl jól a pulyka szénája, ennek is a hatása, hogy a termelők "behúzták a féket".

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018