eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

A csomagküldés és a ruha húzza a kiskereskedelmet

Friss, jobbára bizakodást keltő számokkal állt elő a satisztikai hivatal.

Szeptemberben 5,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,0 százalékkal nőtt a forgalom volumene. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,6 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké az előző havi csökkenés után ismét 1,4 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 8,1 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 23,2 százalékkal, a használtcikk-üzletekben 16,3 százalékkal nőtt. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,8 százalékkal, ezen belül a gyógyszertárakban 9,8, az illatszertárakban 6,8 százalékkal nőtt a forgalom.

A könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben az augusztusi szerény 1,2 százalékról 5,0 százalékosra erősödött a forgalom növekedési üteme. A forgalom volumene 6,2 százalékkal esett vissza a bútor-, műszakicikk-üzletekben, ahol tavaly júniusban mért utoljára a növekedést a KSH.

Az árucikkek széles körére kiterjedő és a kiskereskedelmi forgalomból 8,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 18,7 százalékkal tovább bővült, ami négy hónapja a legszerényebb ütem.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben - a tavaly szeptemberi alacsony bázis eredményeként - 8,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a tavaly szeptemberihez mérve.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,5 százalékkal csökkentek.

Az év első kilenc hónapjában a kiskereskedelmi üzletek naptárhatástól megtisztított forgalma 2,8 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene - közölte a KSH.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×