eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Egy jó hír is van a budapesti autósoknak, a zsebüket érinti

Csökken a kgfb díja a korábbi nagy emelkedések után. Alább a számok.

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak (kgfb) átlagos állománydíja a második negyedév végén 44 ezer forintra csökkent az előző negyedévben mért 46 ezer forintról - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves indexéről az MTI-t.

A közleményben megjegyezték: az előző év azonos időszakához képest országos szinten 2 százalékkal mérséklődtek a díjak. Ezen belül a budapesti személyautók átlagdíja 9 százalékkal esett, a fővároson kívüli díjszint pedig enyhe, 1 százalékos növekedést mutatott - tették hozzá. A változás az MNB szerint azért is érdekes, mert a fővárosi autókhoz - a koronavírus-járvány forgalom- és kárcsillapító hatásai ellenére - mindeddig nem "ért el" a díjcsökkentés.

A jegybank felhívta a figyelmet arra, hogy két év után újra növekedésnek indult a kárráfordítás a személyautóknál (2 százalékkal). Ennek és az átlagos díjszint csökkenésének köszönhetően csökkent - a két mutató hányadosaként - az MNB által számított, az adóhatással pontosított korrigált díjindex. A növekvő kárráfordítás kapcsán

egyelőre még korai trendfordulóról beszélni,

a tisztább képhez a következő negyedévek adatai lesznek majd szükségesek - állapították meg.

Az egyéb járműkategóriákon belül a nehéz pótkocsiknál és taxiknál (a flottás és az egyéni díjaknál is) csökkenés volt látható, miközben a vontatók, motorkerékpárok és segédmotorok díjai emelkedtek - mutatott rá az MNB. Egyetlen járműkategórián belül is lehetnek különbségek: az egyedi buszok díja a vizsgált időszakban jelentősen mérséklődött, míg a flottásoké megugrott - fűzték hozzá.

A jegybank idéntől negyedévente teszi közzé a kgfb díjak és károk alakulását bemutató indexét. Az MNB honlapján külön felületen színes infografika segítségével mutatják be a friss adatokat, amelyek 2016 első negyedévéhez viszonyítva jelzik a díjszint változásokat.

A kgfb index rendszeres publikálása az MNB szerint az átláthatóság növelését és a verseny élénkülését segíti elő.

Ha egy ügyfél esetleg nincs megelégedve kgfb díjával, netán a szolgáltatás minőségével, szerződéskötési évfordulóján lehetősége van új szerződés megkötésére - hívta fel a figyelmet a jegybank.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 09:57
×
×
×
×