eur:
394.29
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Unsplash.com

20-50 millió forintért mennek a legjobban a budapesti lakások

A használt tégla társasházi lakások átlagos négyzetméterára idén az év első hat hónapjában éves összevetésben a legnagyobb mértékben, 18,4 százalékkal a főváros XI. kerületében nőtt.

Idén az első fél évben a fővárosban a használt lakások bő kétharmadát értékesítették 20-50 millió forint közötti áron, ennél drágábban kelt el viszont az újépítésű lakások túlnyomó többsége - közölte az Otthon Centrum kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint Pest megyében az adásvételek 2 millió forinttól kezdődtek, az eladások 62 százaléka azonban a 10-40 millió forint közötti sávban alakult. Vidéken az adásvételek 1 millió forinttól indultak, de a használt ingatlanok négyötöde 30 millió forintnál megállt.

A használt tégla társasházi lakások átlagos négyzetméterára idén az év első hat hónapjában éves összevetésben a legnagyobb mértékben, 18,4 százalékkal a főváros XI. kerületében nőtt, míg a vidéki megyei jogú városok között Miskolc áll az élen 23 százalékos áremelkedéssel. A legdrágább átlagárat Budapest V. kerületében mérte az Otthon Centrum, ahol egy négyzetméterért átlagosan 980 ezer forintot kellett fizetni idén. Azonban ez a tavalyi első féléves átlagárnak csupán 85 százaléka volt - jegyezték meg.

A panellakások átlagára néhány budapesti kerületet leszámítva (például a VIII. kerületet, ahol tavalyhoz képest 10,3 százalékkal csökkent a fajlagos négyzetméterár átlagértéke) stabil maradt, sőt inkább 10-15 százalékos növekedést tapasztaltak. A főváros XI. és XIII. kerületében alakult ki a legdrágább átlagos négyzetméterár: 683 000, illetve 650 000 forint. A legolcsóbb, négyzetméterenként 227 000 forintos átlagár Nagykanizsát jellemezte.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, a piac megelőlegezte a gazdasági teljesítmény gyors visszapattanását, és a növekvő jövedelmek és megtakarítások, a most még kedvező hitel kamatszint, valamint a családok számára elérhető támogatások együttesen erősítették a keresletet. Ráadásul az inflációs várakozás is motiválta a befektetési célú vásárlókat.

Az elemző ugyanakkor megjegyezte, a keresleti nyomással szemben korlátos a kínálat, az érdeklődés továbbra is a gazdasági centrumok, a főváros, a megyei jogú városok térségére koncentrál. A rugalmas, otthoni munkavégzés elterjedése érzékelhető változást generált a piacon, a vásárlók a megfizethetőség mellett az átalakuló életmód miatt egyre inkább kedvelik az agglomerációban elérhető ingatlanokat is - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×