INFORÁDIÓ
2021. július 26. hétfő
Anikó, Anna

aszály

kávé

kakaó

csokoládé

klímaváltozás

Betehet a kávé- és kakaótermesztésnek a fenyegető aszály

Betehet a kávé- és kakaótermesztésnek a fenyegető aszály

Infostart

Megugorhat az extrém szárazság által veszélyeztetett terület nagysága a világon a következő negyedévszázadban.

Az R2Water Research and Consultancy és a holland Vrije Egyetem kutatása szerint bár az Európa Unió mezőgazdasági importjának csak 7 százaléka volt veszélyben az elmúlt 25 évben az aszály miatt, a következő negyedévszázadban ez 37 százalékra nőhet – írja a The Guardian a vg.hu.

A Nature Communicationsben megjelent kutatás szerint veszélyben lehet a számos termékben használt pálmaolaj, a csirkék és sertések takarmányozására használt szója és a cukornád ellátása is.

Az EU adja a világ kávéfogyasztásának harmadát,

melynek a fele olyan, a klímaváltozás miatt aszálynak egyre jobban kitett területekről érkezik, mint Brazília vagy Vietnám, ugyanakkor Kolumbia vagy Kenya esetében nem fog növekedni az aszály valószínűsége.

A csokoládétermelés legfontosabb alapanyaga, a kakaó, melynek teljes egészét importból szerzi be Európa. A kutatás szerint főleg Indonéziában és Malajziában lesz egyre több csapadékmentes időszak, míg Elefántcsontpart és Ghána esetében erre kisebb az esély.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018