eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Pixabay.com

Villamos energia: még exportra is képes volt Magyarország áprilisban

Ehhez a magas naperőművi termelés is hozzájárult.

A naperőművek súlya a villamosenergia termelésen belül áprilisban 8 százalék volt, a magas naperőművi termelés időszaka alatt április elején Magyarország exportálni is tudott villamosenergiát - tette közzé elemzésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn.

A teljes foszilis termelés 11 százalékkal emelkedett áprilisban az egy évvel korábbihoz képest; ezen belül a lignittüzelésű termelés 22 százalékkal, a gáztüzelésű 45 százalékkal lett magasabb a MEKH adatai szerint.

A változékony időjárás hatására

a naperőművek termelésének napi csúcsértéke 245 megawatt és 1312 megawatt között ingadozott.

Áprilisban az aggregált európai nettó villamosenergia fogyasztás 14,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a két évvel ezelőttihez képest pedig pedig 0,9 százalékkal volt magasabb - tájékoztattak. A hazai fogyasztás dinamikája az európaihoz hasonlóan alakult: a nettó fogyasztás 14,5 százalékkal emelkedett az év negyedik hónapjában - tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy áprilisban Európában több mint duplájára emelkedtek a másnapi piaci árak, továbbá a hazai árak is tovább emelkedtek a márciusi szinthez képes. Az emelkedő kereslet, a magas tényezőárak, és különösen a szén-dioxid-árak emelkedése, valamint a magas fosszilis termelési arány egyaránt hozzájárultak az árak emelkedéséhez - magyarázták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×