eur:
393.95
usd:
370.02
bux:
65502.26
2024. április 19. péntek Emma
Mezőgazdasági munkagép kerekeinek nyoma egy szántóföldön Ebes határában 2020. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Úgy tűnik, nem lesz közös uniós agrárpolitika

Az Agrárminiszterek Tanácsa tavaly októberben jutott közös álláspontra, ezt az álláspontot kellett az Európai Parlamenttel egyeztetni május 26-27-én. De Nagy István agrárminiszter szerint nem jutottak előrébb.

Befagytak a tárgyalások Brüsszelben, nem született megállapodás az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájáról (KAP) - mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth rádióban.

A tárgyalások egy hónap múlva folytatódnak, ahol próbálnak olyan egyezséget teremteni, amely biztonságba helyezi mind a termelést, mind a teremtett világért érzett felelősségvállalást - fogalmazott Nagy István.

Kitért arra, hogy az Agrárminiszterek Tanácsa tavaly októberben jutott közös álláspontra, ezt az álláspontot kellett az Európai Parlamenttel egyeztetni május 26-27-én. Ez a megállapodás szabályozza az európai gazdák jövőjét a következő hét évben, meghatározza a termelési körülményeket és az új időszak támogatási rendszereit.

Az agárminiszterek nyitottak voltak a megegyezésre, az új kompromisszumos javaslatban végül azonban nem közeledtek az álláspontok. A főbb vitatott területek között a tárcavezető a kis,

10 hektáros területig terjedő gazdaságok átalánydíjas támogatását

említette, valamint a termeléshez kötött támogatások csökkentését és az agroökológiai alaptámogatások mértékét.

Az Európai Bizottságot Frans Timmermans alelnök vezette, miatta fagytak be az álláspontok - vélekedett Nagy István.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

A Kongresszus házszabályi bizottsága átengedte azt a négy részre bontott segélycsomagot, amely biztosítaná Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni régió amerikai szövetségeseinek támogatását. Mivel a tervezetet ellenzi a republikánusok trumpista szárnya, elsősorban az Ukrajnának juttatandó 61 milliárd dollár miatt, Mike Johnson házelnöknek a bizottság demokrata tagjaira volt szüksége, hogy a három radikális republikánus ne akadályozza meg annak túlélését. Hasonlóra évtizedek óta nem lehetett példa, ami jelzi, mekkora a széthúzás a republikánus képviselők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×