INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

csok

illeték

törvényjavaslat

Szigorítják a csok szabályait

Szigorítják a csok szabályait

Infostart

A visszaéléseket előznék meg azzal, hogy kiterjesztik az utólagos illetékfizetésre kötelezettek körét.

Noha csak ettől az évtől vált illetékmentessé – bizonyos feltételek mellett – a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználásával az ingatlanvásárlás, a jogalkotó máris bezárna egy kiskaput a 2022-es adótörvények tervezetébe illesztett illetéktörvény-módosítással – írja az Index.

Az idén bevezetett szabály értelmében csak abban az esetben kellett utólag az illetéket megfizetni, ha a megelőlegezett – tehát utólagos gyermekvállaláshoz kötött – csok feltételei nem teljesültek. Például ha a vállalt határidőre nem született meg a vállalt gyermek – kivéve, ha egészségügyi oka volt ennek –, vagy ha a támogatott lakásvásárlási lehetőséggel élő igénylő a csokot gyermekvállalás teljesítése nélkül a határidő lejárta előtt bármely okból visszafizette. Ezekben az esetekben a NAV utólag kiszabja a korábban elengedett visszterhes vagyonátruházási illetéket.

Ugyanakkor nem kell a hatályos szabályok szerint az illetéket pótlólag megfizetni, ha a vagyonszerző nem kizárólag megelőlegezett csokot vesz fel, és annak visszafizetését rendelte el a hatóság, vagy fizette azt vissza a vagyonszerző.

A mostani módosítás alapján már nemcsak a megelőlegezett csok igénybevétele esetén kell visszafizetni az illeték összegét, hanem egyéb esetekben is: ha az igénybe vevő nem lesz jogosult utólag a kedvezményre, például

  • az elidegenítési tilalom megszegése miatt
  • ha az ingatlant nem lakáscélra hasznosítják
  • ha azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapít, és emiatt a támogatást vissza kell fizetnie.

Abban nem lesz változás, ha a csokigénylő egészségügyi állapota miatt nem tudta teljesíteni a gyermekvállalással kapcsolatos ígéretét, akkor nem kell utólag illetéket fizetnie a megvett ingatlan után.

Az új és szigorúbb szabály már csak azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyeket a törvény hatálybalépését követően írnak alá.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018