eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Szigorítják a csok szabályait

A visszaéléseket előznék meg azzal, hogy kiterjesztik az utólagos illetékfizetésre kötelezettek körét.

Noha csak ettől az évtől vált illetékmentessé – bizonyos feltételek mellett – a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználásával az ingatlanvásárlás, a jogalkotó máris bezárna egy kiskaput a 2022-es adótörvények tervezetébe illesztett illetéktörvény-módosítással – írja az Index.

Az idén bevezetett szabály értelmében csak abban az esetben kellett utólag az illetéket megfizetni, ha a megelőlegezett – tehát utólagos gyermekvállaláshoz kötött – csok feltételei nem teljesültek. Például ha a vállalt határidőre nem született meg a vállalt gyermek – kivéve, ha egészségügyi oka volt ennek –, vagy ha a támogatott lakásvásárlási lehetőséggel élő igénylő a csokot gyermekvállalás teljesítése nélkül a határidő lejárta előtt bármely okból visszafizette. Ezekben az esetekben a NAV utólag kiszabja a korábban elengedett visszterhes vagyonátruházási illetéket.

Ugyanakkor nem kell a hatályos szabályok szerint az illetéket pótlólag megfizetni, ha a vagyonszerző nem kizárólag megelőlegezett csokot vesz fel, és annak visszafizetését rendelte el a hatóság, vagy fizette azt vissza a vagyonszerző.

A mostani módosítás alapján már nemcsak a megelőlegezett csok igénybevétele esetén kell visszafizetni az illeték összegét, hanem egyéb esetekben is: ha az igénybe vevő nem lesz jogosult utólag a kedvezményre, például

  • az elidegenítési tilalom megszegése miatt
  • ha az ingatlant nem lakáscélra hasznosítják
  • ha azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapít, és emiatt a támogatást vissza kell fizetnie.

Abban nem lesz változás, ha a csokigénylő egészségügyi állapota miatt nem tudta teljesíteni a gyermekvállalással kapcsolatos ígéretét, akkor nem kell utólag illetéket fizetnie a megvett ingatlan után.

Az új és szigorúbb szabály már csak azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyeket a törvény hatálybalépését követően írnak alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×