eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Pálinkát kóstol egy résztvevő a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett Szent Miklós Pálinka Ünnepen 2013. december 5-én. A Brill Pálinkaház birskörtepárlata lett 2013-ban Magyarország Legjobb Pálinkája.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Vasi vadkörtepálinka – védve vagyon

A Vasi vadkörtepálinka lett a 66. oltalom alá helyezett magyar földrajzi árujelző. A pálinkák sorában pedig a kilencedik ilyen.

Az Európai Bizottság március 25-én oltalom alá vette a "Vasi vadkörtepálinka" elnevezést, ezzel 66-ra emelkedett az uniós oltalomban részesülő magyar földrajzi árujelzők száma – közölte az Agrárminisztérium.

A "Vasi vadkörtepálinka" a korábban már bejegyzett elnevezések után a kilencedik pálinka a sorban, amely uniós oltalmat kapott. A korábban oltalmat kapott pálinkaelnevezések:

  • Pálinka,
  • Törkölypálinka,
  • Békési szilvapálinka,
  • Gönci barackpálinka,
  • Kecskeméti barackpálinka,
  • Szabolcsi almapálinka,
  • Szatmári szilvapálinka,
  • Újfehértói meggypálinka.

A "Vasi vadkörtepálinka" Vas és Zala megyék területén elhelyezkedő üzemekben készülhet, kizárólag ezeknek a megyéknek a területéről gyűjtött vadkörte felhasználásával, és csak a termékleírásnak megfelelő pálinkák hozhatók forgalomba "Vasi vadkörtepálinka" néven. A magas arányú vadkörte felhasználása a "Vasi vadkörtepálinka" aromájára jelentős hatással van: kifejezett vadkörte illat jellemzi, a vadkörte fanyar és pikáns íze pedig rusztikus textúrával, fűszeres és mézes jegyekkel párosul. A felhasznált vadkörte alacsony cukortartalma és fanyarsága miatt a "Vasi vadkörtepálinka" előállítása speciális szaktudást igényel.

A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet. A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké.

A "Vasi vadkörtepálinka" termékleírása itt érhető el.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×