eur:
392.84
usd:
367.97
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Sokan voltak kíváncsiak az MNB-s feketelistára

Zajlik a harc a pénzügyi csalókkal szemben.

A befektetőket védő üzeneteket jelentet meg az MNB a legismertebb internetes keresőportálon a pénzügyi csalók hirdetései mellett - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke.

Tavaly november óta folytat világhálós fogyasztóvédelmi kampányt az MNB az itthon leggyakrabban használt keresőprogramon, az interneten hirdető jogosulatlan, engedély nélküli befektetési szolgáltatók, magánszemélyek ellen. Ennek keretében a befektetők által gyakorta keresett kulcsszavaknál adott esetben a csalók hirdetései közvetlen közelében az MNB befektetővédelmi tájékoztatóinak elérhetősége is megjelenik. Kandrács Csaba hozzátette: a lakosság tényleges keresései nyomán öt hónap alatt ezek immár 170 000-szer jelentek meg az érintett fogyasztók monitorjain.

Noha az MNB-nek számos egyéb hirdetővel is fel kell vennie a versenyt, a programnak köszönhetően az elmúlt időszakban a megszokottnál 11 ezerrel többen keresték fel a jegybank honlapjának Figyelmeztetések menüpontját, amelyen a gyanús, jogosulatlan társaságok adatai szerepelnek. A világhálós keresőprogram révén az engedély nélküli cégekről nyert friss adatok alapján pedig új jegybanki piacfelügyeleti eljárások indulhatnak - húzta alá az alelnök.

Emlékeztetett, az MNB piacfelügyelési munkája során kiszűri az engedély, regisztráció nélküli pénzügyi tevékenységet végzőket. Nekik a jegybanki intézkedés, bírság mellett legtöbbször jogosulatlan pénzügyi tevékenység, továbbá csalás miatti feljelentéssel, és - ha a nyomozó hatóság munkája nyomán bebizonyosodik a bűncselekmény ténye - több évnyi szabadságvesztéssel is szembe kell nézniük.

Kandrács Csaba szerint az MNB tevékenysége ellenére időről időre feltűnnek a világhálón a - gyakorta nem magyarországi hátterű - jogosulatlan szolgáltatók "gyors meggazdagodást" kínáló hirdetései. Közülük most többen azt használják ki, hogy a vírushelyzet miatt sokan távmunkában dolgoznak, így a korábban megszokottnál jóval több időt töltenek otthon, számítógépeik előtt.

Ha egy fogyasztó nem tudja eldönteni, hogy az internetes befektetési ajánlat legális-e, még szerződéskötés, pénzbefizetés előtt célszerű ellenőriznie az MNB "feketelistáján" és a legális piaci szereplőket felsoroló regiszterében is az adott céget. A jegybank ügyfélszolgálata és a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodák elektronikus és telefonos úton a járványhelyzetben is elérhetőek és segítenek a szolgáltatók azonosításában - összegezte az MNB alelnöke.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×